12 страв на Святий Вечір

Зранку у печі вже палають сухі дрова, господиня вв’язалася хусткою, засукала рукави і заходилася готувати дванадцять святвечірніх страв. В цій багатій, але пісній вечері господиня представляє найголовніші плоди поля, городу і саду. Ніби дає звіт новому рокові за своє багатство в минулому році.

В цей день всі дорослі та старші діти нічого не їли до самої вечері. Із сходом вечірньої зорі господар вносив до хати «дідуха» — святковий сніп пшениці, який ставив на покутті на почесному місці.

 

Святу Вечерю починали з молитви при свічці.

Свята Вечеря — це спільна вечеря всього роду. Навіть покійні родичі мають у цей вечір зібратися разом, щоб вечеряти цілим робом.

 

1. КУТЯ.
Зерно опиханої пшениці (0,5 л) промити холодною водою, поставити варити, поки не стане м’яким. За той час, поки охолоджується зерно, промити горячою водою мак (250 г). Воду злити і висипати мак до макітри. Перетирати його до появи молочкуватої суміші. Краще терти мак, якщо додати до нього 50 г цукру.
Взагалі цю справу варто доручити в чоловічі руки.
Зварене зерно пшениці помістити в макітру з перетертим маком, перемішати, додаючи мід чи цукор та горіхи до смаку.

Під час вечері першим пробує кутю господар!

 

2. «ПИРОГИ» — вареники з капустою.
Квашену капусту промити, відварити, відтиснути* Порізати чи перемолоти на м’ясорубці (звичайно, коли охолоне зварена капуста). А за цей час слід замісити тісто на воді, як на пироги, порізати та підсмажити до рум’яна цибулю, яку перемішати з капустою та смажити 10—15 хв. капусту, додаючи до смаку сіль та перець.
Як ліпити вареники, пироги — в Україні знає кожна господиня!
До столу пироги подаються политі олією.

 

3. ПІСНИЙ БОРЩ
(з грибами)

Очищені червоні буряки (1 кг) нарізати кружальцями, залити кип’яченою холодною водою і витримати з тиждень — заквасити (в 3 л банці) добре вкинути шкірку чорного хліба. Борщ варити саме на цьому росолі, квашені буряки не використовуються. Натомість сирі буряки зварити окремо.
Через ніч треба намочити гриби, зранку їх порізати і відварити. Поки будуть варитися гриби, почистити відварений буряк, порізати його соломкою, а також підготувати моркву, петрушку.
Потім все це залити росолом і варити до готовності, сіль до смаку. Пісний борщ подають на стіл разом з «ВУШКАМИ».

 

4. «ВУШКА».
Сушені гриби намочити через ніч, відварити. Перемолоти на м’ясорубці, перемішати із смаженою цибулею, додаючи перець, сіль до смаку.
Тісто замісити, як на вареники. Розкачати його та порізати квадратиками. В середину квадратиків класти гриби. Спочатку зліпити два протилежні кінці — утворився трикутник, кінці якого з’єднуємо.
Це і є «ВУШКА». Варити, як вареники.

 

5. ГОЛУБЦІ З ТЕРТОЇ БУЛЬБИ.
Запарити листя свіжої капусти. Почищену сиру бульбу (1 кг) помити і потерти на терці, трохи відтиснути. Додати до смаку сіль, перець, одну зварену бульбу, пересмажену на олії цибулю. Загорнути цю масу в листя, залити водою , і варити до готовності.
На стіл подавати з «запаленими грибами», змастити олією.


6. “ГРИБИ ЗАПАЛЕНІ”.
Сушені гриби треба намочити, порізати і поставити варити. За тон час підсмажити муку до золотистого кольору, потім додати холодної води, розмішати. Цю підливу, у вигляді сметани, вилити в каструлю, де варяться гриби, посолити. Варити до готовності (20—30 хв.).
«…По пості до тої страви можете пристосувати і сметану, але не на Святу Вечерю.,.» — дослівний; коментар.

 

7. ОСЕЛЕДЕЦЬ МАРИНОВАНИЙ.
На 250 г води додати 2 лаврових листки, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного та пахучого перцю. Це все кип’ятити.
Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кружальцями. Складати в банку (1 л): один шар риби, один цибулі і т. д. Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл.
Добре би було заправити олією.

 

8. ФАСОЛЯ КОЛОЧЕНА
0,5 л фасолі намочити (на ніч). Потім залити свіжою водою, і зварити. Зварену (м’яку) фасолю колотити колотівкою, або ж розімнути ложкою до майже однорідної маси. Не забудьте додати солі, 1 г перцю і заправити смаженою на олії цибулею!

 

9. ГОРОХ З КАПУСТОЮ
0,5 л гороху відмочити у воді (на ніч). Потім залити свіжою водою і зварити. «Грамів зо триста» квашеної капусти відварити, перемішати з горохом й заправити смаженою на олії цибулею.
На стіл подавати розігрітим.


10. РИБА СМАЖЕНА.
Рибу почистити, промити і посолити. «Обкачати» в муці.
Смажити на олії. Добре їсти з бурячками.


11. БУРЯЧКИ — «ЦВІКЛІ».
Зварити добре помитий буряк. Почистити і потерти буряк та хрін. Перемішати це все, додаючи оцет, сіль, цукор до смаку.


12. ПАМПУХИ З УЗВАРОМ

1 кг муки, 50 г дріжджів, 0,5 скл. цукру.

Розчинити водою поло« вину муки і дріжджів. Так, щоб маса була як сметана (не магазинна). Поставити на тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, солі і цукру. Знову поставити, на тепло. Коли тісто підросте, з нього викачують кульки, і дають їм підрости. Смажити пампухи в олії.
Добре виглядає і смачно, коли подати: на стіл пампухи посипані цукром-пудрою. Ще смачніше з узваром — компотом з сухих фруктів.
Узвар добре зварити за день до Святого Вечора.

 

 

15


05.01.2011 4096 0
Коментарі (0)

17.12.2025
Микола Данилів

Під час повномасштабної війни самовільне залишення військової частини стало серйозною проблемою для Збройних сил України.

286
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

1070
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4817
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1808
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10968
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3463

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

18911

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

1051

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1314

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

1068
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6462 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

32037 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11691
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8344
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1310
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7770 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38817 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

1005
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4759
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1267
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1632