День "привідкритих" дверей або стороннім вхід дозволений

 

 

Проблема вибору навчального закладу – одна з найважливіших, яка постає перед абітурієнтами. Обрати навчальний заклад і професію – справа нелегка і відповідальна. Адже мова йде не тільки про відповідну фахову підготовку та проведення певного часу у стінах обраного закладу, майбутня професія дуже часто визначає спосіб життя людини на довгі роки. Але що ж робити, коли реальні професії ховаються за знайомими хіба що з підручників назвами, що закінчуються логіями, а починаються префіксами техно- і нано-. Наблизити абітурієнтів до вже недалекої мети покликані дні відкритих дверей.

 

Тож 2-3 червня 2011 року кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника привідкрила завісу втаємниченості і гостинно запросила до знайомства ліцеїстів природничо-математичного ліцею м. Івано-Франківська.

 

Завідувач кафедри, професор доктор біологічних наук Володимир Лущак особисто поспілкувався з майбутніми абітурієнтами. Розповідь почав із історії кафедри, яка, незважаючи на свій короткий час існування і відносно невеликий професорсько-викладацький склад, відома своїми науковими досягненнями, представленими в престижних міжнародних виданнях і кращих фахових журналах України.

 

Викладачі та аспіранти кафедри зарекомендували свій науковий рівень роботами не тільки в Івано-Франківську а й у Львові, Києві та далеко за межами України у провідних лабораторіях Польщі, США, Хорватії, Великобританії, Фінляндії, Канади і Швеції.

 

Одна із стін при вході на кафедру щільно закладена  грамотами та відзнаками. Їх з цікавістю розглядали учні природничо-математичного ліцею. Хто-зна, можливо на одній з таких грамот колись буде написане їх ім’я?.. Володимир Лущак розповів також про спільні дослідження з вченими Канади, США, Німеччини, Швеції, Фінляндії і Польщі, організацію міжнародної навчальної школи "Внутрішньоклітинна передача сигналів", яку відвідали гості з-понад 15 країн Європи.

 

Безпрецендентним було тоді відвідування кафедри двома лауреатами нобелівської премії, які першими запропонували спосіб реєстрації властивостей одиничного йонного каналу в біологічних мембранах.

 

Учні мали можливість ознайомитися з організмами, які використовуються як модельні об’єкти в дослідженнях кафедри, зокрема, кишкова паличка і дріжджі, плодова мушка дрозофіла і риби, кукурудза і мікроводорості. Незважаючи на різну направленість наукових досліджень, всі вони присвячені єдиній меті – з’ясуванню механізмів пристосування організмів до впливу зовнішніх чинників, а серед них високі і низькі температури, дефіцит і надлишок кисню, засолення, вплив ксенобіотиків та дієти з різною калорійністю.

 

Як виявилося, механізми пристосування до стресових чинників досить консервативні не тільки у представників різних видів, але й царств живої природи, і так чи інакше пов’язані з утворенням та деградацією вільних радикалів. До слова, Володимир Лущак – один з провідних фахівців у цій царині біологічної науки не тільки в Україні, але й у світі!

 

Окрім фундаментальних досліджень на кафедрі проводяться цікаві наукові роботи прикладного характеру - з бактеріями-азотфіксаторами, бактеріями-продуцентами амілолітичних ферментів, їстівними грибами тощо. Всі вони покликані застосувати біотехнологічні процеси на користь сільському господарству та промисловості.

 

Та, мабуть, найцікавішим для учнів було на власні очі побачити, як відбувається реальне наукове дослідження, яке обладнання використовується при його реалізації, дізнатися що таке мікрошприц і автоматична піпетка, і якого розміру крапля води об’ємом 1 мкл.

 

Незчулися як підійшов до завершення день першого знайомства. Саме так, першого знайомства. Річ в тому, що цього року кафедра біохімії та біотехнології розширює можливості абітурієнтів і школярів у .....  і організовує літню школу, де старшокласники зможуть ознайомитися з основними принципами біохімічних досліджень, апробувати себе в реальному дослідженні.

 

То ж якщо Ти розумний, працьовитий і наполегливий, старанний і ретельний у роботі, ввічливий і комунікабельний у спілкуванні, вивчаєш іноземні мови і мрієш осягнути загадки життя – не зволікай! Приходь на навчання до літньої школи! Кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету з нетерпінням чекає на Тебе! Звертайся за довідками на електронну адресу summerschool.biochemistry@gmail.com або за тел. 066 392 03 53. Тут будуть Тобі раді!

 

Богдана Ровенко


10.06.2011 2537 3
Коментарі (3)

Олег 2011.06.15, 00:58
А який диплом потім буде? На яку роботу беруть БІОхіміків?
Богдана 2011.06.15, 10:14
Фахівці-біохіміки будуть мати після завершення навчання диплом бакалавра біології (4 роки) та спеціаліста чи магістра біохімії (5 років). Останнє вже залежить від їх успішності та працелюбності. Стосовно роботи – сфера діяльності біохіміків дуже широка. Це, в першу чергу, клініко-діагностичні лабораторії державних та приватних медичних закладів, заклади карантинного нагляду, санепідемстанції, підприємства харчової та текстильної промисловості, де використовуються біотехнологічні процеси, фармацевтичні підприємства. Безумовно, кожен біохімік може збудувати наукову кар’єру чи стати педагогом.
гість 2011.06.16, 22:21
А чи варто Україні готувати фахівців для Заходу і чи здатні ваші біохіміки конкурувати з випускниками західних університетів? Чи відповідає рівень їхньої фахової підготовки і володіння англійською мовою міжнародному рівню?
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

934
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4544
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1645
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10833
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3326
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3622

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

17583

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

936

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1190

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

950
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6335 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31950 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11562
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8186
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1200
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7662 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38730 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

836
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4635
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1173
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1532