І дорожче борошно на полицях не затримується...

Із крамниць у Городенці люди «вимітають» не лише борошно, а й печиво та макаронні вироби. Якщо ще минулого тижня 50-кілограмовий мішок борошна вищого ратунку на одній з місцевих гуртових баз можна було придбати за 155 гривень, то вже у п’ятницю цього важливого товару взагалі не було в продажу. Продавці розповідають, що напередодні борошно таки було завезли. Але вже за новою, вищою ціною. І вони практично всю партію тут же продали по 185 гривень за мішок. Нині на вітрині — там, де зазвичай стояло борошно різного фасування, — порожньо. Малий вибір макаронних виробів, зник широкий асортимент печива, хоча тут його пропонували іноді до 20 видів!

 

На початку тижня не було борошна й на місцевій пекарні. Її власниця Світлана Ємельянова спочатку «списала» дефіцит на проблеми з доставкою, адже на Хмельниччині, де беруть цей товар, замело. Та опісля була прикро здивована тим, що за 50-кілограмовий мішок треба віддати вже на 17 гривень дорожче. Це потягнуло й підвищення ціни на хлібобулочні вироби, тож відпускають їх тепер уже на десять копійок дорожче: «Прикарпатський», приміром, — по 3,1 грн., за «соціальний» житній треба викласти на пекарні три гривні. Цікаво, що чимало споживачів саме тут їх і купують: буханці завжди свіжі й трохи дешевші, без торговельної надбавки. Беруть навіть некондиційні, бо пекарі реалізують їх зі знижкою.

 


В районному управлінні економіки такий ажіотаж вважають необррунтованим. Хоч і визнають, що подорожчання зерна загалом у країні вплинуло на ціну борошна. Та поки урядовці доскіпуються до причин підняття цін на хліб, прості люди думають, як виживати. Приміром, Ганна Соколюк нагадала собі, що в селі Поточищі можна придбати борошно місцевого помелу. і наразі, поки її ще не підтискають сільськогосподарські роботи, вирішила, що сама випікатиме хліб.

 

* * *

Тенденція до масового скуповування борошна спостерігалася цими днями і в інших районах області. Траплялися випадки, що покупці замалим не вкліп ока «розмітали» цілі вантажівки з борошном, беручи в одні руки його й по два-три великі мішки.

 


— Ажіотаж викликано штучно, — коментує ситуацію на ринку борошна заступник голови ОДА Василь БРУС. — Борошна в Україні, в тому числі й на Прикарпатті, вдосталь. І питання забезпечення ним нашого регіону — на щоденному контролі в голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. інша річ, що зросла його вартість. Але й подорожчала сама переробка зерна через підвищення тарифів на електроенергію та природний газ, зросли витрати на транспортування товару.

 


Втім, загалом і стрибок цін не такий уже й великий. Ось, приміром, який, за інформацією наших служб, прейскурант на борошно діяв учора в торговельній мережі обласного центру. Скажімо, у «Вопаку» його продавали по 3,21 грн./кг, в «Метро» — по 3,65 — 3,68, у «Велесі» — по 3,44, у «Маневрі» — по 3,50 грн. У дрібніших торговельних точках реалізовували борошно й дорожче.

 


Наразі амплітуда коливання ціни — в межах від 3,2 до 5,03 грн./кг — залежно від виробника борошна (регіону його виготовлення), ратунку, розфасовки й т. д. Але це реалії ринкової економіки. Ми ж, зі свого боку, робимо все, щоби стабілізувати ціни на борошно. Організували, зокрема, інтервенцію з Держрезерву 10 000 тонн зерна для переробки й забезпечення борошном пекарських підприємств області. А, приміром, у суботу вже вдруге провели в Івано-Франківську сільськогосподарський ярмарок. Розпродали товар, який привезли з усіх районів на 39 вантажних автомобілях. У тому числі реалізували в різних мікрорайонах міста й більше десятка вантажівок з борошном. Його продавали і по 2,9 грн., і по три гривні за кілограм.

 


До речі, такі ж низькі ціни панували на цих торгах і на інші продукти.
А те, що масово скуповують як не гречку, то борошно... Самі розумієте, кому це вигідно і хто створює той ажіотаж. Але, ще раз повторюю, немає жодних економічних причин для того, аби піддаватися на різні спекуляції.

 

Людмила СТРАЖНИК, Василь МОРОЗ

"Галичина"


25.02.2011 2683 0
Коментарі (0)

17.12.2025
Микола Данилів

Під час повномасштабної війни самовільне залишення військової частини стало серйозною проблемою для Збройних сил України.

924
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

1133
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4890
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1870
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

11024
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3513

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

19063

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

1097

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1374

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

1114
17.12.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

1581
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6493 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

32071 1
16.12.2025

З 26 по 28 грудня 2025 року в Івано-Франківську у храмі Царя Христа отців василіян УГКЦ відбудеться XVII Міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях».  

1129
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8384
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1359
17.12.2025

Наступне засідання Шевченківського комітету, на якому відбудеться другий тур відбору на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2026 року, заплановане на другу декаду січня наступного року.  

1715
17.12.2025

Питання проведення виборів в Україні під час повномасштабної війни залишається складним як з безпекового, так і з політичного погляду.  

876
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

1049
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4805
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1316