На Прикарпатті пройде фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас»

Учасником прес-конференції з проведення у неділю, 21 серпня, Другого фестивалю автентичної карпатської кухні «Смачний Спас» у с. Спас на Коломийщині, окрім головного організатора, голови Асоціації «Чиста флора» Михайла Стовп»юка був заступник голови облдержадміністрації Василь Брус. А відбувалася розмова із журналістами обласного центру у колибі «Лелеч», яка є парнером згаданого фестивалю, оскільки, як нам сказали, тут домінує автентична кухня.

Організатори кажуть, по суті фестиваль «Смачний Спас» стартує ще у п»ятницю, 19 серпня, на Спаса, з празничної літургії у місцевій церкві Преображення Господнього, якій у поточному році виповнюється 200 літ. У суботу вранці також священики відправлять службу Божу, відбудеться театралізована хресна дорога до каплиці святих апостолів Петра і Павла (колишній монастир отців Василіан).На місці першої сільської церкви у Спасі освятять хрест, відбудеться конкурс духовних пісень, огляд старовинних церковних експонатів.

 

За словами Михайла Стовп»юка, кожне село Коломийщини представить свої фольклорно-етнеографічні садиби, покаже місцеві традиції і прадавню кухню. Буде проведено майстер-клас з приготування оригінальних страв. Родзинкою цьогорічного фестивалю «Смачний Спас» буде те, що його організатори планують встановити рекорд Гінеса з приготування грибної юшки господинями з селища Печеніжина.

 

Урочисте відкриття фестивалю у неділю о 12.00. Потім- традиційний огляд фольклорних садиб, виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, виставки-ярмарку органічної продукції, секторів приватного зеленого туризму та виробників енергозберігаючих технологій. Насичену мистецьку програму за участю відомих артистів краю та ближнього зарубіжжя прождовжать козацькі розваги, ігри, конкурси і молодіжна дискотека за участю весільних музик.

 

Організатори фестивалю у Спасі - Коломийська РДА, Асоціація «Чиста флора», Федерація органічного руху України за підтримки обласної державної адміністрації.

 

Під час згаданої прес-конференції майстер-ковбасник зі Спаса Богдан Чукор провів майстер клас з виготовлення гуцульської спаської ковбаси, якою пізніше пригощав журналістів. Чоловік казав, що у Спасі - до 20 майстрів-ковбасників, « і так в кожному селі на Коломийщині».

 

За словами корінного спасівця Михайла Стовп»юка, готуючись до уже другого фестивалю автентичної карпатської кухні «Смачний Спас», його організатори врахували огріхи першого минулорічного фестивалю, зокрема подбали, аби не було корків на дорогах, аби не продавали «китайський ширпотреб». Керівник Асоціації «Чиста флора» Михайло Стовп»юк запевнив, що його односельці, готуючись до цьогорічного «Смачного Спасу», ретельно впорядковують власні подвір»я, центральні вулиці і бічні дороги.

 

«Буде чимало гостей з Європи, - каже Михайло Стовп»юк.- Уже заявлено представників Польщі, Канади, Австрії, Чехії, Словачини, Угорщини, а також із сусідніх областей Закарпатської, Львівської та Чернівецької .

 

Заступник голови ОДА Василь Брус наголосив: голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк надає великого значення проведенню саме такого роду «смачного фестивалю» в одному із найкращих сіл області, Спасі, на Коломийщині, оскільки цей представницький захід «рознесе повсюди добру славу про унікальну екологічно чисту карпатську кухню та її умілих творців».

 

Михайло Стов»пюк з властивою цьому ініціативному чоловікові добродушністю запросив, через представників ЗМІ, усіх прикарпатців у неділю на «Смачний Спас».

 

Довідково.

У складі Оркомітету з проведення фестивалю «Смачний Спас» - фотокор Тарас Лялик і тележурналіст Галина Філіпова.


10.08.2011 2614 1
Коментарі (1)

Василина 2011.08.11, 13:14
Вичитуйте матеріали, бо той, що пише, мабуть, не є Заслуженим, а безграмотним...
23.12.2025
Вікторія Матіїв

«Його знали як життєрадісного, позитивного «живчика». Що б не траплялося, він казав: «Все буде добре». Він любив життя і дуже хотів жити», — пригадує Олена Прокопишин свого чоловіка, полеглого військовослужбовця Миколу Прокопишина.

17471
21.12.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Фіртка розповідає про привласнення готівки від туристів через квитки та фінал 17-річної земельної епопеї з мільйонними збитками.

1304
17.12.2025
Микола Данилів

Під час повномасштабної війни самовільне залишення військової частини стало серйозною проблемою для Збройних сил України.

1366
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

1450
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

5263
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

2255

Фарр – це такий різновид щастя. Знак, що ним вищі сили позначають людей, від народження «приречених» на успіх та перемогу.

405

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

19486

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

1392

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1645
22.12.2025

Найкраще, щоб у раціоні переважала так звана «груба» їжа — продукти, багаті на клітковину. Йдеться про буряк, капусту, моркву, гриби, фрукти, овочі та зелень.     

4760
17.12.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

1851
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6750 4
21.12.2025

Рішення не переходити на новоюліанський календар ухвалили 18 грудня за круглим столом.

1791
16.12.2025

З 26 по 28 грудня 2025 року в Івано-Франківську у храмі Царя Христа отців василіян УГКЦ відбудеться XVII Міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях».  

1756
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8662
22.12.2025

Садиба Рея — пам’ятник архітектури національного значення, яка колись була центром аристократичного життя Галичини.

1361
21.12.2025

Саміт (зібрання керівників країн) ЄС, що відбувся у Брюсселі 18–19 грудня, був драматичним, непрогнозованим, навіть хаотичним, але завершився для України з найкращим результатом.  

804
17.12.2025

Питання проведення виборів в Україні під час повномасштабної війни залишається складним як з безпекового, так і з політичного погляду.  

1196
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

1471
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

5069