На ринках Калущини запрацює радіо

Ринки і заклади громадського харчування потрапили під пильний контроль влади. В основному — через ризик поширення кишкових інфекцій. І, хоча ріст захворюваності — незначний, однак, — спостерігається вже кілька років підряд.

 

Кишкові інфекції атакують людину через їжу та воду. Відтак, якість продуктів, які споживають калушани, планують взяти під жорсткий контроль, а, заразом, подбати і про просвітницьку роботу: цікаву і корисну інформацію калушани матимуть змогу почути через радіопередавачі на ринках. На цьому, схоже, боротьба за порядок на ринках і закінчиться.

 

Кількість випадків гострих кишкових інфекцій серед містян і мешканців району зростає повільно, але — впевнено. Як повідомив на засіданні протиепідемічної комісії 25 червня головний державний санітарний лікар Калуського району Богдан Пеленичка, порівняно з аналогічним періодом минулого року, захворюваність кишковими інфекціями зросла на 23,4%. Найчастіше калушан турбують гастроентероколіти. Однак, уже від початку року було зафіксовано три випадки сальмонельозу та один випадок шигельозу (дизентерії. — Авт.). Калушани, як не дивно, отримують отруєння частіше: ріст захворюваності серед них —  31,4%. А ось жителі району ефективніше протидіють кишковим інфекціям. 

Однак, у більшості випадків люди отримували зараження з харчових продуктів, реалізованих на ринках. Тому влада і медики, як виявилося, мають претензії чи не до всіх ринків у місті. Тому перевірити всіх — неможливо. Загалом, санепідстанція має право перевірити торгові заклади чотири рази на рік. І про всі перевірки попереджати не пізніше, ніж за 10 днів до перевірки. Тому об’єктивно оцінити якість продуктів і дотримання санітарних правил офіційно — складно.

Як виявили недавні перевірки санепідеміологів, на базарах є ряд порушень, які ставлять під загрозу здоров’я працівників ринку та споживачів продукції. І, якщо ринок ще несе відповідальність за дотримання гігієни і безпеки продуктів, то торгові ряди, які мало чим відрізняються від ринків, перекладають відповідальність на окремі торгові точки, які там розміщені. Тому Богдан Пеленичка висловив пропозицію надати торговим рядам статус ринків із тим, щоб посилити відповідальність за безпеку споживача.

Однак, з-поміж усіх базарів і торгових рядів у місті повністю не виконує вимог гігієни і санітарії жоден. 

На муніципальному ринку вже виконали більшість приписів санепідстанції. Там обладнали додаткові санвузли та рукомийники, а також — очистили каналізацію і продезінфікували ринок. Єдина проблема — із відсутністю закритих контейнерів для збору сміття: таких контейнерів наразі не вистачає у КП "Екосервіс". Найбільш проблемним визнали ринок на вул. Стуса. Там поряд продають і промислові, і продовольчі товари. А у деяких місцях — неможливо розминутися двом покупцям.

 Ще одна проблема, яка стосується всіх ринків, — безпритульні тварини. Загалом, на ринку на вул. Дзвонарській собаки перебувають постійно. А в одному із будинків біля ринку на вул. Стуса живе жінка, яка регулярно підгодовує собак. Загалом, директорам ринків дали два тижні для того, щоб звільнити ринки від безпритульних тварин. Однак, навряд чи навіть радикальні заходи дадуть можливість остаточно вирішити проблему. Адже ринки — "ласе" місце для безпритульних тварин, яке надалі пустувати не буде.

Загалом, часто чинниками для отруєння стають і самі продукти харчування. Так, у результаті перевірок на ринках знайшли ще 147 кг протермінованих продуктів. Утилізувати їх — обов’язок продавця. Однак, навіть санепідеміологам важко прослідкувати, куди відправлять неякісні продукти, і чи справді вони будуть утилізовані. 

Зокрема, наразі діє заборона продажу кондитерських виробів із кремом, а також кондитерських виробів, виготовлених у домашніх умовах. Продавці кондитерської продукції, дійсно, зникли з ринків, але чи надовго — невідомо.

Загалом, калушани мало уваги приділяють і тому, звідки купують продукти. Для можливості кращого огляду товару, продавці часто виставляють харчі, які швидко псуються, із холодильників. Заступник міського голови Галина Романко апелювала і до свідомості калушан: порадила не купувати продуктів із прилавків. Так продавці будуть набагато пильнішими і зроблять для себе відповідні висновки. 

— Треба не тільки заробляти, але і віддавати. Хоча б навіть — дотриманням тих норм, за яких реалізований товар буде безпечний для здоров’я калушан, — вважає Галина Романко. — Якщо людина має вибір: купувати продукт із вітрини чи холодильника, то варто обрати з холодильника. Це допоможе продавцям зробити відповідні висновки про необхідність дотримання санітарних норм.

Було прийнято рішення посилити контроль за санітарним станом транспорту, який перевозить продукти харчування до місць продажу, а також — створити спеціальну тимчасову комісію, яка б займалася вивчення проблем на ринках міста, і вже невдовзі б відзвітувала з цього питання перед міською владою. Аж після того можна буде приймати конкретні рішення. 

До речі, відтепер на базарах можна буде не тільки зробити закупи, але і прослухати просвітницьку інформацію. Кілька років тому озвучення на базарах давало можливість отримати інформацію про товари, що реалізуються на ринках. А також — інформацію про загублених дітей, привітання підприємців, які працюють на ринках. Які саме відомості до неї належатимуть зараз, наразі невідомо. Але радіоточки вже до 10 липня мають з’явитися на всіх ринках. Наразі мережа радіозв’язку є тільки на ринку на вул. Хіміків. Щоправда, її не використовували вже кілька років, але, за бажання, можна відновити.

 

Вікна


02.07.2011 2570 0
Коментарі (0)

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

934
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4544
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1645
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10833
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3326
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3622

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

17581

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

936

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1190

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

950
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6335 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31950 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11562
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8186
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1200
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7662 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38730 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

836
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4635
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1173
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1532