Смачна війна за Івано-Франківськ

 

 

Війни і конфлікти бувають різними. Є конфлікти публічні і гіперболізовано публічні. На рівні міста, це, для прикладу, боротьба за мерське крісло або багатомісячна облога «свободівцями» виконкому. Але поряд з цими гучними процесами, які приковують до себе увагу публіки, відбуваються «тихі війни», непомітні обивателям. Їхня мета, в принципі, така сама як і мета публічної війни: влада і гроші. Проте більшість мешканців міста називає ці процеси «конкуренцією».

 

Одна з таких «тихих війн» вже чверть століття триває на тому полі, де вирішується питання про кулінарні смаки та уподобання франківчан. Адже відомо, що кулінарія є потужним джерелом формування світогляду. Свого часу Японія завдяки пропаганді суші змінила свій імідж в очах обивателів Західної Європи і США. Рівень несприйняття японців (колишніх ворогів) в Америці завдяки неагресивному впровадженню фонових побутових маркерів японської культури, зменшився за два десятиліття (60-80-ті роки) удев’ятеро(!).

 

Прості люди в західних країнах тепер асоціюють Японію переважно не з небезпечними самураями і таємничими жорстокими ніндзя, а з дерев’яними паличками та смачними рисово-рибними ролами, екзотичні назви яких збуджують апетит.

 

Суші стають не просто кулінарною пропозицією, а пропонують певний Спосіб Життя, певний Світогляд і певну Філософію. Відповідно, звикання до суші «втягує» споживача в орбіту японської культури, формує потужний «прояпонський» потенціал у нашій підсвідомості. Далі йде захоплення японськими єдиноборствами, одягом, японською поезією, театром… І навіть, якщо черговість захоплень змінюється, то японська кухня є важливом елементом збудження моди на «японське».

 

Теперішній глобальний «наступ» латиноамериканської кухні (в тому числі і фаст-фудних її варіантів у світових мережах «Tako Bell» і «Potato House») є потужним джерелом посилення політичних позицій іспаномовного світу, його претензією на можливе майбутнє культурне домінування у Західній півкулі, а в перспективі, при певному «фарті», у всьому світі. На українському телебаченні, переповненому (зовсім не випадково) різноманітними кулінарними шоу, предтечами цього можливого домінування виступають ектори і дарвіни (івано-франківський повар з Еквадору, учасник «Пекельної куні-3»), які вже стали кумирами багатьох українців і, особливо, українок. Політтехнологи вважають «кулінарну пропаганду» третьою за ефективністю фоновою маніпулятивною технологією після музичної і кінематографічної.

 

Від початку 90-их років Івано-Франківськ став ареною боротьби кулінарно-культурницьких трендів, за якими вгадуються тренди політично-світоглядні. Спробуємо перерахувати їх:

 

1) Глобальні, континентальні та місцеві тренди, що намагаються завести мешканців нашого міста на поле світових кулінарних стандартів (переважно дешевих, фаст-фудних, та – іноді – більш вишуканих, з претензією на ексклюзивність та витонченість): «Tako Bell», ««Челентано» (піца), «Картопляна хата» (українізована версія бренду Potato House), «Florence», «Кімбо», «Кабукі», «Chicken HUT», «Реприза», «Гармидер», «Суші-бар» та ін.;

 

2) Псевдоетнічні або квазіетнічні тренди («Пузата хата», «Легенда» (на об’їзній), «Українська кухня», «Прикарпатська кухня», «Гражда» та ін.), колиби (спеціфичний квазіетнічний тренд, представлений у місті та у його околицях кількома закладами);

 

3) Заклади, де традиційна польсько-єврейська кухня довільно гібридизована з етнічною або із сучасною європейською і світовою («Аркан», «Франко», «Легенда» (біля Ратуші) «Ройял», «Славутич», «Десятка», «Надія» (єврозал), «Зінгер», «Рів’єра», «Старий Белград», «Під горіхом», «Пасаж Гартенбергів», «Фантуш», «Витребенька», «Світлиця мулярова» (остання використовує брендове ім’я Дарії Цвек), «Лейбова Гора» з її оригінальним так званим «австро-угорським» кухарським трендом та інші;

 

4)  Квазірадянські тренди («Садко», «Рената» («Прикарпатський коровай»), «Пегас», «Надія» (етнозал) та інis/

 

Спочатку «кулінарна глобалізація» наштовхнулася на консерватизм місцевого споживача. Жертвою цього консерватизму (а інші подейкують – ще й жертвою поганого менеджменту) стали, серед інших, кілька піцерій, псевдокитайський «Дракон» та «Картопляна хата» (бурітоси не засмакували франківчанам?) Також знаковим є той факт, що «Мак-Доналдс» так поки що і не зайшов на ринок прикарпатського фаст-фуду, а «Tako Bell» зайшов, але, як то кажуть, з бічних дверей чи то з «низького старту».

 

З іншого боку, і різноманітні псевдоетнічні «хати» явно програвали як ностальгійним забігайлівкам «a la sovok», так і закладам, які обрали в якості трендової стратегії прихильність до специфічно зрозумілої «панської» кулінарної традиції довоєнної Галичини. Остання тенденція на кулінарному фронті представляла протистояння чи взаємопроникнення євроінтеграційного та націонал-ліберального політичних трендів.

 

Йому свідомо чи несвідомо підігравали місцеві інтелектуали, письменники (аналогічно львівському Юрію Винничукові). До 2008 року здавалося, що цей скопійований з польско-чесько-прибалтійських взірців «олдовий єврокітч» остаточно захопить місто.

 

«Розкручення» бренду Дарії Цвек, яка більш-менш успішно адаптувала стару польсько-єврейську кухню до смаків та уявлень українців радянської доби знайшло свій апофеоз у «Світлиці муляровій», де пострадянська «казка давньої Галіції» знайшла собі нарешті адекватне концептуальне втілення не гірше за львівські варіанти. Але тепер, у 2013 році, домінування єврокітчевих закладів вже не виглядає доконаним фактом.

 

Поєднання цих трендів, до речі доволі органічне, на пристойному рівні якості та сервісу сталося на «Лейбовій Горі», відомій вже не тільки в Україні…

 

Разом з модою на націонал-ліберальні погляди якось непомітно, тишком-нишком «здулася» мода на «автохтонну» прикарпатську псевдоєвропейськість. Туристи, зрозуміло, на це ще ведуться (й вестимуться далі), але місцеві відвідувачі кафе, втомлені тьмяним антикваріатом та портретами у золочених рамах, шукають чогось світлішого та просторішого, на штиб піцерії «Florence» або «Пінта-пабу». Що вже й казати про переможний наступ глобалізації у вигляді «Chicken HUT»-ів та решти політкоректних та релігійно нейтральних курчат. А етніка (радше псевдоетніка) тепер презентована грузинською кухнею у «Піросмані». На кулінарно-політичному фронті, таким чином, глобалізатори відчутно потіснили вареники-крученики разом із богемно-буржуазними смаками Другої Речі Посполитої.

 

Друге десятиліття ХХІ століття у Франківську ознаменувалося відродженням в певної частини кулінарного електорату ностальгії за совком. Затюкані іноземщиною вдома і в телевізорі, обивателі все частіше згадують знамениту солянку з ресторану «Київ», чанахи в «Дністрі» і відбивні з «Карпат» часів Андропова і Горбачова. Хоча не виключено, що тут грає ключову роль вічне переконання, що в дитинстві дерева були точно вищими, а в молодості фарби – яскравішими… Публіка певного штибу не переводиться у реліктових «короваях», незважаючи на специфічний запах та пролетарські особливості інтер’єру. Радянські мотиви могли б стати концептуальною темою для цікавого ресторану, хоча історія з псевдокомуністичним баром «Че» наводить на роздуми про ті політичні настрої, які налаштовані лише на заборону.

 

Отже, на кулінарному фронті тимчасова затримка наступу глобальних брендів закінчується. Дезоорієнтація публіки у смаках грає на руку тим, хто обіцяє «зручну кулінарію». Традиції залишаються для туристів і вузького кола гурманів. Молодь, яка вихована споживати рекламоване, є достатньо вигідним грунтом для остаточної перемоги реклами і фаст-фудів.


Політологам та політтехнологам варто взяти цей факт на замітку. Адже у суперечках на тему як саме руйнуватиметься галицька архаїка багато хто був переконаним, що молоде покоління прикарпатців вибере узвар, а не «пепсі» і енергетики. Є підозра, що вони помилились.

Аналітична група Фіртка-Магус

 


Коментарі (7)

Оля 2013.05.08, 15:52
Стаття сподобалася.
КИН 2013.05.08, 22:01
МАРЯНА ВАРЦІВ ВЖЕ ЗДАЄСІ ЩОСЬ ПИСАЛА НА ФІРТЦІ СТОСОВНО ЧУЖИНСЬКИХ КНАЙП????
Роман С 2013.05.09, 13:26
Одна з найкращих статей на Фіртці за останній час, браво! Гарне відчуття ритму і смаку франківського місцевого часу!
Молоко 2013.05.09, 18:37
Геніально! Добре ще б побачити статті такого рівня про інші сфери нашого життя! Хоча ,здається ,що крім "пожрати і випити", вагомих здобутків в інших сферах суспільного життя наразі немає.
хе-хе 2013.05.09, 22:41
До Молока: здобутки є ще в сфері залякування дітей страхітливими іграшками. Подивіться на монстрів у вигляді бджіл (чи то ос), що їх встромили в центрі парку Шевченка. Діти забачивши ці страхіття плачуть і верещать. Хто таке зробив???? Ці бджоли гармонують хіба що з тим памятником, якого активно ускладнює птаство.
ter 2013.05.12, 11:03
Вчора був на "кулінарному святі". Порнографія. Майстер-кляси високої кухні на електроплитках! Якість страв, що пропонувалися в кабаках (бо то кабаки а не ресторани) - жахлива! Яка там традиція польсько-єврейської кухні, прошу пана, яка там Дарка Цвек. Технікум рулить і набива животи місцевої гопоти бикотськими тошнотіками. Франківськ - місто гімноїдів!!!!!!!!!!!!
хе-хе 2013.05.13, 11:19
підтримуюпопереднього дописувача на 1000% Моя на тому святі отруїлася
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

730
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4375
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1538
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10759
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3225
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3470

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

5343

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

857

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1113

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

874
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6267 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31860 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11462
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8061
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1135
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7603 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38657 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

695
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4569
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1097
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1458