У франківській школі №19 дітей годують продуктами із забороненими харчовими добавками

 

 

Комісія, створена наказом міського управління освіти і науки для здійснення контролю за харчуванням дітей у навчальних закладах, перевірила якість харчування у ЗОШ №19.

 

Комісія встановила, що меню-розклад на 4 березня складене єдиним для учнів 1-4 та 5-11 класів (сніданок, обід).

 

У журналі контролю за харчуванням дітей, яким необхідне дієтичне харчування, за списком – 35 учнів. Меню для дієтичного харчування не представлене. Відстежити об’єктивність видачі готових страв не вдалося, повідомляє управління освіти і науки міськвиконкому.

 

Учням 4 березня видали порції: биточок з курячого філе (смажений) – 55/5 г, салат з бурячка – 55 г, картопляне пюре, политемаслом – 150 г, хліб – 30 г.

 

Спостерігається невідповідність вагових норм у примірному двотижневому меню, щоденному меню-розкладі, контрольній порції та виданій порції учням. Не проводиться контроль температурного режиму їжі, яка видається учням.

 

За кількістю та асортиментом у шкільному буфеті переважають фасовані кондитерські вироби (7 найменувань, що становить 34% від загального асортименту страв); 42% від загального асортименту становлять вироби власного виробництва (салати – 29%, випічка – 13%).

 

Салати власного виробництва зберігаються без холодильного обладнання, використовується кетчуп для поливки хлібо-булочних виробів.     

 

В асортименті кондитерських виробів наявні продукти, до складу яких входять заборонені харчові добавки.

 

Приміщення для зберігання продуктів харчування у незадовільному стані:

- склад для зберігання овочів: не контролюється температура і вологість; приміщення брудне, на стелажах зберігається посуд, фасовані соки;

- склад для сипучих продуктів: виявлено розлитий в горнятках нектар бананово-яблучний, оцет, лимони, часник, встановлено 2 холодильники  з написом "молочні продукти" та "м’ясні продукти".

- кімната для відпочинку працівників харчоблоку: зберігаються яйця.

 

У  приміщенні харчоблоку виявлено яєчну шкарлупу та сухарі в картонних ящиках на підлозі.

 

Не витримуються вимоги товарного сусідства: в холодильнику для зберігання м’ясних продуктів виявлено сир кисломолочний та відварний рис, в морозильній камері – заморожені продукти невстановленого походження.

 

На столі (маркування "ХЛІБ") розміщено поряд з хлібом салати та соки, розлиті в горнятках.

 

На столі (маркування "СИРА РИБА") розміщено напівфабрикат сирників, тісто та куряче філе.

 

Термін використання дезінфікуючих засобів протермінований. Не представлені супровідні документи на підтвердження якості миючих та дезінфікуючих засобів.

 

Сильна задимленість приміщення харчоблоку та часткова задимленість обідньої зали. Витяжна вентиляція не функціонує належним чином. Обладнання застаріле та потребує заміни.

 

Наявний поодинокий пощерблений посуд, частково неякісно помитий. Проведено відбір зразків страв для фізико-хімічних та  мікробіологічних досліджень (сосиска в тісті, масло солодковершкове).    

Послуги з організації гарячого харчування у ЗОШ №19 надає приватний підприємець Сакайлюк Марія Василівна. 

 

Свою перевірку за харчуванням дітей провели у кількох школах громадські активісти міста спільно з спеціалістами ДП "Івано-франківськстандартметрологія".


07.03.2016 548 0
Коментарі (0)

17.12.2025
Микола Данилів

Під час повномасштабної війни самовільне залишення військової частини стало серйозною проблемою для Збройних сил України.

986
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

1160
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4925
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1905
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

11059
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3555

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

19131

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

1133

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1403

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

1149
17.12.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

1611
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6520 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

32097 1
16.12.2025

З 26 по 28 грудня 2025 року в Івано-Франківську у храмі Царя Христа отців василіян УГКЦ відбудеться XVII Міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях».  

1185
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8412
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1387
17.12.2025

Наступне засідання Шевченківського комітету, на якому відбудеться другий тур відбору на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2026 року, заплановане на другу декаду січня наступного року.  

1768
17.12.2025

Питання проведення виборів в Україні під час повномасштабної війни залишається складним як з безпекового, так і з політичного погляду.  

914
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

1092
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4834
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1345