В Івано-Франківську дискутували про можливості ІТ-галузі

 

 

«ІТ-професіонал починає власний стартап з тієї ж причини, чому приходить на роботу у компанію –  він прагне змін та шукає можливості реалізувати себе», – зазначив директор DevCenter Softserve в Івано-Франківську Любомир Ходак під час дискусії «Зона комфорту в ІТ: стартап чи робота в компанії? За і проти».

 

Учасниками дискусії, яку провели 15 грудня у ресторані «Urban Space 100» стали: декан Львівської бізнес-школи Софія Опацька, директор компанії Softjourn Сергій Фіцак, директор DevCenter Softserve Любомир Ходак, член академічної ради програми MS in Technology Management Василь Матяшовський та випускник MSTM і засновник стартапу «DocTravel» Ростислав Оленчин.

 

На початку учасники окреслили, що ж таке «зона комфорту в ІТ». Сергій Фіцак зазначив: «Зона комфорту – це не лише матеріальні речі. Кава і печиво в офісі, зручне робоче місце сприймаються як бонус лише перший місяць. Далі це стає звичкою і людина починає шукати нові “зони комфорту”. Тому треба давати людям відчуття причетності до чогось важливого, щоб вони усвідомлювали власну потрібність. Моя команда переконалась в цьому. Був випадок, коли клієнт із захопленням відгукнувся про продукт, який ми розробили, але повідомив, що не буде його використовувати, бо відпала потреба. Це призвело до командної депресії, яку ми разом долали».

 

Щодо стартапів учасники дискусії зійшли на думці, що це такий самий бізнес, як і аутсорсинг, тож вимагає відповідних навиків та підходів. Софія Опацька, декан LvBS, наголосила на важливості вчасно прийняття рішення, куди рухатися далі: «Завжди настає момент сумніву: чи я зможу? Чи це моє? Стартап стає бізнесом лише тоді, коли йому присвячувати 100% свого часу. В іншому випадку – це хобі. Є дві основні проблеми українських стартапів: низький рівень бізнес-складової і страх невдачі. В нашій ментальності невдача сприймається як поразка, тоді як для американців – це всього лиш сходинка до успіху, а здобутий досвід – перевага для наступного проекту».

 

Ростислав Оленчин додав, що насправді життя стартапера майже не відрізняється від життя працівника компанії, винятком є тільки рівень невизначеності: «Доля невизначеності щодо майбутнього у стартапах доволі висока, тому не залишається нічого іншого, ніж бути більш наполегливим і йти до кінця. По-суті, тоді “зоною комфорту” стає продукт, який розробляє стартапер».

 

Сергій Фіцак радить підприємцям більше довіряти і залучати потенційних партнерів: «Стартап – це туман перед очима. Є така проблема: наші люди бояться невдачі, віддають перевагу стабільності. Інша проблема перспективних ІТ-проектів: страх ділити бізнес з партнерами. Однак без цього проект може не вирости до очікуваного рівня».

 

У контексті невизначеності дискутанти підняли питання емоційного інтелекту – вміння поводитися у стресових ситуаціях і адекватно реагувати на зміни. Учасники дискусії поділилися досвідом підвищення емоційного інтелекту. Сергій Фіцак рекомендує розширювати горизонти. «Найменше, що ви можете зробити, – подорожувати». Любомир Ходак вважає, що постійне перебування у зоні комфорту для ІТ-професіонала – небезпечне. «Ми всі хочемо бути затребуваним у галузі, а для цього потрібно встигати за змінами і не стояти на місці».

 

Як працівники компаній, так і стартапери прагнуть успіху і визнання. Учасники дискусії погоджуються, що успіх у ІТ – це можливість щось змінити на краще. Стартап, як і розвиток в межах компанії, – це всього лише інструмент, який допомагає здійснити мрію й досягти цілі.

 

Дискусія в Urban Space 100 стала фінальним акордом знайомства команди LvBS із ІТ-спільнотою Івано-Франківська. Протягом дня Львівської представники бізнес-школи зустрілися з місцевою командою компанії ELEKS та провели бізнес-ланч із СЕО провідних ІТ-компаній Івано-Франківська.

 

Дискусію 15 грудня організували Львівськабізнес-школа УКУ та ІТ-кластер Івано-Франківська. 


17.12.2015 653 0
Коментарі (0)

21.12.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Фіртка розповідає про привласнення готівки від туристів через квитки та фінал 17-річної земельної епопеї з мільйонними збитками.

1155
17.12.2025
Микола Данилів

Під час повномасштабної війни самовільне залишення військової частини стало серйозною проблемою для Збройних сил України.

1251
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

1340
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

5158
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

2116
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

11241

Фарр – це такий різновид щастя. Знак, що ним вищі сили позначають людей, від народження «приречених» на успіх та перемогу.

249

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

19359

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

1297

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1561
17.12.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

1760
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6670 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

32236 1
21.12.2025

Рішення не переходити на новоюліанський календар ухвалили 18 грудня за круглим столом.

1577
16.12.2025

З 26 по 28 грудня 2025 року в Івано-Франківську у храмі Царя Христа отців василіян УГКЦ відбудеться XVII Міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях».  

1570
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8579
17.12.2025

Наступне засідання Шевченківського комітету, на якому відбудеться другий тур відбору на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2026 року, заплановане на другу декаду січня наступного року.  

2067
21.12.2025

Саміт (зібрання керівників країн) ЄС, що відбувся у Брюсселі 18–19 грудня, був драматичним, непрогнозованим, навіть хаотичним, але завершився для України з найкращим результатом.  

586
17.12.2025

Питання проведення виборів в Україні під час повномасштабної війни залишається складним як з безпекового, так і з політичного погляду.  

1093
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

1349
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4979