Їжа, яка вважалася шкідливою, насправді корисна: десять поширених міфів про харчування

За матеріалами: Vogue.it


Масло, сир, кава, шоколад… Якщо ви давно викреслили їх зі свого раціону, бо думали, що вони шкодять здоров’ю, саме час змінити думку. Бо, як стверджують експерти, багато продуктів, які ми вважаємо "поганими", насправді можуть принести користь.

Сучасна нутриціологія поступово відмовляється від концепції "хороших" і "поганих" продуктів.

Як пояснює доктор Стівен Дамер із Центру інтегративної медицини Ендрю Вайла (Аризона), "спроба повністю виключити певні продукти часто лише породжує почуття провини, що шкодить більше, ніж сама їжа".

Замість обмежень, фахівець радить зважати на контекст, баланс у раціоні та якість продуктів.

Ось десять продуктів, які несправедливо потрапили у "чорний список", але яких точно не варто боятися:

Яйця

Багато хто досі вірить, що яйця підвищують рівень холестерину. Проте сучасні дослідження свідчать, що яйця — одне з найповноцінніших джерел білка, жирних кислот, вітамінів A, D, E, B12, холіну (важливого для мозку) та мінералів. Найкраще їх вживати некруто, пашот або у вигляді скрамблу — але не смажити.

Картопля

Вона вважається "порожнім вуглеводом", але це міф. Картопля багата на вітамін С, калій, клітковину, антиоксиданти та резистентний крохмаль, який покращує мікрофлору кишківника. Лайфхак: після варіння можна залишити її в холодильнику на 12 годин. Так утвориться більше корисного крохмалю.

Кава

У помірній кількості (до 4 чашок на день) кава може знижувати ризик хвороб серця, Альцгеймера, Паркінсона та навіть деяких видів раку. Ключове — не випробовувати індивідуальну толерантність до кофеїну.

Вершкове масло

Так, воно калорійне. Але також є джерелом корисних жирів, вітамінів A і E, CLA (який зміцнює імунітет) та бутирата, що покращує обмін речовин.

Сир

Це не лише жир, а й кальцій, білок, вітамін B12 і пробіотики (якщо виготовлений із ферментованого молока). Споживання якісного сиру у розумній кількості є цілком здоровим вибором, особливо для підтримки кишкової мікрофлори.

Червоне м’ясо

Хоч його часто критикують, якісне червоне м’ясо є цінним джерелом білка, заліза, цинку та вітаміну B12. Просто варто не перевищувати норму: 300–600 г на тиждень, за словами експерта.

Повно жирне молоко

На фоні популярності рослинного молока, повно жирне часто здається "застарілим". Але дослідження показують, що невеликі порції повно жирних молочних продуктів можуть знижувати ризик діабету й ожиріння, і навіть бути корисними для серця.

Горіхи

Так, вони дуже калорійні. Але жменя (приблизно 28 г) на день стане ідеальним джерелом жирних кислот, клітковини, мінералів і білка. Важливо обирати несолоні й несмажені варіанти.

Темний шоколад

Це не тільки задоволення, а й потужне джерело антиоксидантів та поліфенолів, які позитивно впливають на серце, мозок та імунітет. Обирайте шоколад з вмістом какао понад 70% і забудьте про молочний або білий, адже вони не приносять користі.

Жирна риба

Сардини, скумбрію та лосось називають найважливішим джерелом омега-3, які потрібні для роботи мозку й серця. Веганам варто додавати до раціону лляне насіння, авокадо, горіхи або морські водорості.

Мораль проста: варто насолоджуватися їжею усвідомлено, не ділити продукти на "добрі" і "злі" та прислухайтеся до свого тіла. Навіть ті продукти, що колись вважались ворогами, можуть стати союзниками здоров’я.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Чому дієти не працюють і що вибрати замість них: розповідає івано-франківська дієтологиня

"Сніданок — не чарівна пігулка для схуднення": прикарпатцям розповіли, коли можна пропускати ранкові прийоми їжі

Впливає на імунітет, настрій та стан шкіри: прикарпатцям розповіли, як покращити травлення та мікрофлору кишківника


16.11.2025 2591
Коментарі ()

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

724
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4350
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1535
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10752
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3223
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3466

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

3708

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

853

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1108

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

870
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6264 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31856 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11457
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1131
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7601 1
29.11.2025

На недійсність впливає не те, що сталося після вінчання, а те, що було до складання шлюбу.    

7372
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38654 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

683
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4564
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1096
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1455