Заробітчанка з Прикарпаття організувала в Парижі продаж страв української кухні (фото)

 

/data/blog/93559/326dae6751ed00cc5deda41933f5e787.jpg

 

Заробітчанка з Івано-Франківська 25-річна Оксана Уманців організувала в Парижі продаж страв української кухні.

 

Вареники та голубці рекламує через соцмережі. Другий місяць її страви замовляють не лише українці, а й французи. Місцеві навіть цікавляться, чому немає українських фаст-фудів.

 

Дівчина разом із чоловіком винаймають квартиру в Парижі. Приїхали на заробітки, мають французьку візу, контракт на житло та медичну страховку.

 

"Я тут вдруге. Перший раз приїжджала прибирати і доглядати дітей. Потім рік була вдома і не думала повертатись, - розповідає Оксана. - Хотіла вдома відкрити кафе чи ресторан, але час для бізнесу невдалий. Вирішила з чоловіком знову сюди - він робить ремонти, а я працюю з дітьми в другій половині дня".

 

Оксана за фахом агент з нерухомості, а готувати її навчила мати, яка теж не кухар - працює методистом в університеті.

 

"Робила вареники одного дня на обід для гостей у Парижі, вирішила сфотографувати і запропонувати людям в соцмережі, - розповідає. - От і почалось. Хтось не має часу, хтось терпіння готувати. Першою клієнкою була студентка, яка написала, що моє оголошення для неї щастя, бо немає часу, вчиться. Її мами поряд нема, а хочеться вареників".

Каже, у Парижі є кілька ресторанів, де можна скуштувати українські страви. А от замовити на вечерю домашню їжу від української господині було ніде. У Парижі українські кухарі-професіонали здебільшого роблять страви на весілля та бенкети.

 

Пропонує вареники з картоплею, сиром, грибами, капустою, рибою, а також солодкі з вишнею, яблуками, маком та халвою. За 50 штук просить 6 євро. За 12 голубців з гречкою та м'ясом - 6-8 євро. Салати олів'є та "під шубою" коштують 10 євро. Стільки ж - печінковий торт. Деруни з сиром і грибною підливою за 10 штук - 8 євро. Також готує пельмені, налисники з маком, вишнею, грибами, паштетом, крученики курячі з грибами та свинячі - з чорносливом. Перець фарширований по 1 євро за штуку. Стільки ж коштує 100 г сала.

 

"Робила й жовто-сині вареники для гостей. Для жовтого кольору потрібна куркума, а для синього - спеціальна гуаш".

 

Зазначає, що її ціни невисокі для Франції. В них закладає вартість продуктів та витрати на електроенергію, транспорт. Страви розвозить сама.

 

"Замовлення беру за день-два, щоб закупити свіжі продукти. Заморожених не використовую. Часто до 3-4 години ночі готую, щоб виконати замовлення. Французам радять спробувати мої страви клієнти, які вже купували в мене. Замовляють і питають, чому немає такого на вулицях як фаст-фуд".

 

Помітила, що всім клієнтам подобаються вареники з грибами і картоплею. Гриби для них використовує сушені, які передають з України. Також - із сиром, який робить сама з французького молока.

 

"Франція славиться сирами, але тільки не творогом. Везти його з дому недоцільно, то навчилася з їхніх кисломолочних продуктів робити свій".

 

Пишається, що у такий спосіб популяризує Україну. Має намір згодом повернутися на батьківщину.

 

"Наших заробітчан тут багато. Всі ми переважно тут з метою заробити грошей і повернутись додому. Україна - одна з небагатьох країн, заробітчани якої ці кошти вкладають у свою державу".


04.12.2015 1778 0
Коментарі (0)

23.12.2025
Вікторія Матіїв

«Його знали як життєрадісного, позитивного «живчика». Що б не траплялося, він казав: «Все буде добре». Він любив життя і дуже хотів жити», — пригадує Олена Прокопишин свого чоловіка, полеглого військовослужбовця Миколу Прокопишина.

6174
21.12.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Фіртка розповідає про привласнення готівки від туристів через квитки та фінал 17-річної земельної епопеї з мільйонними збитками.

1216
17.12.2025
Микола Данилів

Під час повномасштабної війни самовільне залишення військової частини стало серйозною проблемою для Збройних сил України.

1289
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

1371
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

5186
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

2155

Фарр – це такий різновид щастя. Знак, що ним вищі сили позначають людей, від народження «приречених» на успіх та перемогу.

306

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

19399

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

1319

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1583
22.12.2025

Найкраще, щоб у раціоні переважала так звана «груба» їжа — продукти, багаті на клітковину. Йдеться про буряк, капусту, моркву, гриби, фрукти, овочі та зелень.     

4588
17.12.2025

Цукор — один із найбільш суперечливих інгредієнтів у нашому харчуванні. Його звинувачують у розвитку ожиріння, діабету, “залежності” та навіть депресії. Але чи справді потрібно повністю уникати цукру? Або ж питання лише у його кількості?  

1793
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6690 4
21.12.2025

Рішення не переходити на новоюліанський календар ухвалили 18 грудня за круглим столом.

1635
16.12.2025

З 26 по 28 грудня 2025 року в Івано-Франківську у храмі Царя Христа отців василіян УГКЦ відбудеться XVII Міжнародний різдвяний фестиваль «Коляда на Майзлях».  

1637
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8601
22.12.2025

Садиба Рея — пам’ятник архітектури національного значення, яка колись була центром аристократичного життя Галичини.

1245
21.12.2025

Саміт (зібрання керівників країн) ЄС, що відбувся у Брюсселі 18–19 грудня, був драматичним, непрогнозованим, навіть хаотичним, але завершився для України з найкращим результатом.  

695
17.12.2025

Питання проведення виборів в Україні під час повномасштабної війни залишається складним як з безпекового, так і з політичного погляду.  

1121
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

1377
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

5003