5 закладів східної кухні у Франківську

 

 

А ви знаєте, де у Франківську готують мерджімек, випікають кубдарі та загортають кебаб? Щоб підготувати путівник східною кухнею Франківська, журналісти UFRA зазирнули до грузинських пекарень та ресторанів арабської і турецької кухні. 

 

«Тбілісі»

 

Грузинську пекарню у провулку Труша відкрили півроку тому, одразу після Великодня.

В меню традиційна грузинська випічка. Кубдарі зі свининою та телятиною, класичний пеновані з сиром сиром та куркою. Є хачапурі з шашликом, і гурулі – випічка у вигляді півмісяця з сиром, яйцем та зеленню. На замовлення можуть приготувати аджарський хачапурі («човник» з двома видами сиру, сулугуні та імеретинським, та напівсирим яйцем).

Власник «Тбілісі» Мамука розповідає, що приїхав до Івано-Франківська три роки тому. Його батьківщина – селище Гурджаані в Кахеті, одному з центрів виноробства Грузії. Він також працює на кухні. Якщо запитати Мамуку, де він навчився готувати, він відповість: «Рецепты – в душе». У «Тбілісі» є лише два види вина: цинандалі та сапераві, біле та червоне. Щоправда вина купують в Україні. Мамука каже, що сам вже три роки в Грузії не був.

У «Тбілісі» немає друкованого меню, тож зорієнтуватися в цінах і видах хачапурі вам допоможуть офіціантки. Мар’яна, котра працює у «Тбілісі», каже: «Найкращий показник якості їжі – чи їдять її самі працівники. Ми їмо тут кожного дня».

«Тбілісі» працює:

Пн. – Сб. 9.00 – 23.00

Нд. 10.00 – 23.00

Ціни:

Кубдарі – 20 грн.

Пеновані з сиром – 15 грн.

Пеновані з куркою – 20 грн.

Мегрелі – 15 грн.

Гурулі – 15 грн.

Цинандалі – 18 грн. за 100 мл.

Сапераві  20 грн. за 100 мл. 

«Istanbul»

В «Istanbul» на Новгородській можна не тільки спробувати справжні турецькі страви, які приготують для вас кухарі Рамазан та Джейхан, а й відчути себе в одному із нетуристичних районів Стамбулу. Тут вам обов’язково подадуть чай по-турецьки – у маленькій прозорій скляночці. Аби спробувати міцного чаю, сюди варто прийти вдень або під вечір: зранку чай може бути недостатньо міцно заварений. 

В «Istanbul» багато страв з м’яса, але свинини тут не побачите. Це м’ясо заборонене в ісламських культурах. Є традиційний турецький суп із чечевиці - мерджімек чорба. До неї обов’язково подається лимон, а посипається страва червоним турецьким перцем – гострим або негострим. Хашлама – бульйон з телятини із великими шматками м’яса. Звісно, є тут кебаби та шашлик. Найбільша страва – це кузі. Вона готується завжди на дві персони: лаваш кладуть на пательню, на нього – рис, спеції, родзинки, турецькі макарони, часник, телячі реберця та томатний соус. Посередині маэ бути чищений зубок часнику. 

До м’ясних страв у Туреччині прийнято подавати айран – прохолодний кисломолочний напій. В Україні справжній айран купити непросто, тому його в «Istanbul» готують самі. Для цього спершу з домашнього молока роблять йогурт, а потім додають води й солі. Кажуть, на айрані має утворитися пінка. Якщо її немає – це не айран. 

Із випічки – турецька «піца» лахмаджун, пиріжки бьорек з сиром та зеленню, а також солодощі шекерпаре. В «Istanbul» також подають українську грибну юшку та борщ. А от каву по-турецькі поки що не варять, на жаль.

«Istanbul» працює:

з 10.00 до 23.00

Ціни:

Комплексні обіди (з 11.00 до 18.00):

Суп мерджімек, рис, м’ясо з овочами, айран – 50 грн.

Лаваш донер – 25 грн.

Шекерпаре – 18 грн. за порцію

«Радча»

Грузинська пекарня на круглому базарі має назву села неподалік Франківська. Асортимент хачапурі у «Радчі» загалом подібний до «Тбілісі» на Труша. Єдина, проте, важлива відмінність – у «Радчі» випікають лаваші. Звісно, у традиційній печі торне.

Пекарня розташована на базарі, тому тут можна знайти прості та дешеві хачапурі: з картоплею, капустою та грибами. Лаваші продаються щойно з печі, тому додому ви зможете донести ще гарячий лаваш. Власник пекарні Різо каже, що відкрилися вони всього місяць тому.

«Радча» працює, доки працює базар.

Ціни:

Лаваш – 6 грн.

Хачапурі з картоплею та грибами – 8 грн.

Хачапурі з картоплею – 6 грн.

З куркою – 15 грн.

З лівером – 12 грн.

З бринзою – 16 грн.

«Дубаї»

 

Трохи більш як півроку на Бельведерській працює «Дубаї». Його власник Фарук приїхав до Івано-Франківська з Йорданської столиці Амман. Заклад орієнтується передусім на студентів з країн Близького сходу, а тому й на табличці при вході – напис арабськими літерами.

У меню – традиційні близькосхідні страви, в основі яких рис, бобові та м’ясо. Так само, як і в «Istanbul», у цьому закладі не знайдете свинини. Одна з найдорожчих страв тут – монсаф. Цю традиційну страву йорданської кухні готують з рису, баранини в сметані та арахісу. Недешева й кабса, яка готується з рису басматі та м’яса із додаванням мигдалю. Із простіших страв –  добре відомі кебаб та фалафель, екзотичні фуль (варений біб, приправлений часником, лимоном та кіндзою) та хумус (нутове пюре із кунжутною пастою тахін і оливковою олією ). Буває і самса, яку тут готують із цибулі та  м’яса курки.

 У «Дубаї» ви можете спробувати два види хліба – лаваш та самун. Як і в «Істанбул», айран тут власного приготування. Обіцяють, що невдовзі з’явиться арабська кава. Поки що пропонують лише стандартний набір еспресо-американо.

«Дубаї» працює:

з  10.00 до 23.00

Ціни:

Монсаф – 70 грн.

Фалафель в лаваші – 20 грн.

Самса – 20 грн.

Еспресо – 10 грн.

Американо з молоком – 12 грн. 

«Doner Kebab House»

Фото - Doner Kebab House

«Doner Kebab House» відкрився три місяці тому у центрі міста по вулиці Мазепи. Власник закладу Олександр привіз ідею з Великобританії. 

Тут готують два види кебабу: лаваш-кебаб та донер-кебаб (начинку загортають у лаваш або корж). Вірменський лаваш купують у вірменській домашній пекарні, а коржі випікають самі у тандирній печі. Відмінність цих двох кебабів також в розмірах: донер-кебаб трошки менший від лаваша. Адміністраторка Людмила розповідає, що за день готують 50 лавашів і більш як 150 донерів.

Заклад позиціонується як турецька кухня, тому свинини тут немає. Всі страви з баранини, яловичини або курки. Є вегетаріанське меню: донери і лаваші з бринзою та грибами, салати і супи: бульйон, гороховий, грибна юшка та суп-пюре з броколі. У планах – донер із трьома видами сиру (російським, адигейським та бринзою), а також рибний лаваш. Пропонують тут і власну солодку випічку.

Фото - Doner Kebab House

«Doner Kebab House» працює:

Будні: 8.00 – 22.00

Вихідні: 10.00 – 22.00

Ціни:

Кебаб в лаваші яловичина та баранина – 24 грн.

Донер з бринзою та грибами – 16 грн.

Донер – 19 грн.

Супи – 9 грн.

 

UFRA


25.04.2015 1882 0
Коментарі (0)

20.08.2025

Гендиректорка ПрАТ «Сегежа Україна» передала синові активи підприємства за 184 мільйони гривень, обійшовши санкції та завдавши державі збитків. Що стоїть за цією схемою? Фіртка з'ясовувала деталі кримінального провадження та схему, яка, за версією слідства, допомогла обійти санкції проти російських акціонерів.

1855
15.08.2025
Вікторія Матіїв

Дружина полеглого захисника Богдана Микицей розповіла журналістці Фіртки, яким був її чоловік — удома, серед близьких та на фронті.   

1672
10.08.2025
Олександр Мізін

Схеми з державною землею в Івано-Франківській та Львівській областях викривають системні зловживання: розкрадання коштів на врожаю, рейдерство, незаконна приватизація.

1329
07.08.2025
Лука Головенський

Про історію блаженної Едігни нам вперше в інтерв’ю розповів отець Володимир Війтович, настоятель головного Храму УГКЦ в Мюнхені.

2610
06.08.2025

Фіртка зібрала офіційну статистику щодо внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області. За цими цифрами — реальні життя людей, зі своїми радощами та бідами, які прагнуть гідного майбутнього попри всі виклики.

6243
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

5388 26

Східне християнство — найпоширеніша релігійна традиція в Україні. Православна церква України і Українська греко-католицька церква мають подібний устав і обряди, і вони глибоко вкорінені в українську культуру.  

152

Цього дня, рівно 148 років тому, 22 серпня 1877 року народився мій прапрадід Самійло Головенський. Він був козацького роду, заможним, володів 30-ма гектарами поля та млином. В радянські часи його назвали «куркулем».

638

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

539

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

649
19.08.2025

Цьогоріч на Івано-Франківщині зафіксували зниження виробництва меду та скорочення кількості бджолосімей. Водночас споживчі ціни продовжують зростати.  

1938
15.08.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

798
11.08.2025

На Прикарпатті аграрії вже зібрали третину врожаю зернових та зернобобових.  

637
19.08.2025

У Гошеві відбудеться молодіжна піша проща, присвячена молитві за Україну.  

617
14.08.2025

У селі Старуня 22 серпня 2025 року відбудеться урочисте освячення храмового комплексу Блаженного священномученика Симеона Лукача.  

1538
11.08.2025

Нічні чування відбудуться з 12 на 13 серпня в Погінському монастирі, що на Івано-Франківщині.  

941
06.08.2025

У день Преображення Господнього, 6 серпня, в івано-франківських храмах традиційно відбулося освячення плодів та кошиків із дарами врожаю.  

1004
05.08.2025

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

1056
23.08.2025

Лише в серпні поточного року українськими дронами були вражені, деякі по кілька разів, сім великих нафтопереробних підприємств Росії та інша інфраструктура. Загалом враженими виявилися підприємства, які забезпечують 14% ринку пального Росії. Частина підп

208
16.08.2025

Так виглядає, що Трамп принижений путіним. Трамп ризикнув, поставивши на кон хоч і не все, але багато. І програв. Перед самітом на Алясці він заявляв, що якщо не досягне за результатами особистої зустрічі припинення вогню в Україні, то буде незадоволеним. Припинення вогню він не отримав. Але після тригодинних переговорів заявив, що оцінка зустрічі — «десять з десяти».  

942
07.08.2025

Президент України Володимир Зеленський посів друге місце в рейтингу світових політиків за позитивним сприйняттям у США. Вище тільки Папа Лев ХІV.  

724
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

807