Автор рецептів Олена Дем'янчук про сім'ю, молдавське застілля, жаб'ячі лапки та жіноче щастя

 

 

Знайомство з Оленою Дем'янчук стало для автора справжньою подією і не тільки через відмінні рецепти. Просто, швидко, смачно - ось головні риси рецептів, якими вона нас радує, практично, щодня.

 

Мама чотирьох дочок встигає щодня готувати нові страви і ділитися рецептами з нашими читачами. А ще вона весела і чуйна співрозмовниця.

 

Розкажи про свою сім'ю. Де живете, скільки вас, які професії у дорослих, улюблені заняття у дітей

Мій чоловік обожнює футбол - тренує дитячу та юнацьку команди, пише статті, працює в прес-службі футбольного клубу "Прикарпаття".

Старшенькі Катерина, Христина і Софія всерйоз захопилися шахами, їздять з татом на турніри. Наймолодшій Вікторії недавно виповнився один рік. А моя 10-річна декретна відпустка подарувала мені можливість займатися тим, що подобається, а саме готувати, фотографувати і ділитися цим з іншими.

 

 

 

Як ти захопилася кулінарією? У кого вчилася?

Кулінарія моя почалася із заміжжя, до цього я жила на йогуртах, вівсянці і печеньках. А чоловіка, як виявилося, годувати треба. Вчилася на своїх помилках. Чоловік героїчно терпів мої перші «творіння», хвалив і підбадьорював.

Так що в усьому цьому його заслуга, а тепер ще й дітей. Вони у нас суворе журі. Кожне приготоване блюдо чекає їх вердикту "стратити не можна помилувати», в сенсі «готуй ще» або «never again».

 

 

Ти родом з Молдови. Можеш розповісти нашим читачам трохи про молдавську кухню?

У чому її особливості, чим вона знаменита? Моя мама народилася і виросла в Молдові шкільні канікули ми часто проводили там у бабусі в селі. Молдавська кухня проста, але смачна, ситна. Бабусю часто запрошували готувати на весілля, а нам з сестрою вдавалося першими знімати пробу з різної смакоти.

Дуже мені запам'яталася мамалига (густа кукурудзяна каша, яку подають з бринзою, сметаною, смаженою цибулею, омлетом), токана (тушковане м'ясо з підливою), голубці розміром з мізинець, мититеї (маленькі ковбаски з яловичини, які готують на грилі), плацинди (коржі з начинкою), млинці-пальчики з вишнями і сметаною, часниковий соус «муждей» і вино, звичайно.

Про молдавське застілля краще не читати, а прийняти в ньому участь. Спогади на все життя.

 

 

 

 

Що любиш готувати, що не дуже, яке твоє фірмове блюдо?

Обожнюю випічку і десерти. Варто мені побачити апетитне фото якогось торта, печива або пирога, то я не буду спокійна, аж поки його не приготую. Дуже люблю салати, страви з сезонних овочів: баклажанів, кабачків, цвітної капусти. А діти і чоловік у мене м'ясоїди.

Фірмової страви у мене немає, так як я рідко повторююсь (за рідкісним винятком), практично щодня готую щось нове, але якщо рецепт вдалий, він заноситься в категорію улюблених в сім'ї.

Для мене величезна радість шукати і готувати за новими рецептами, які відповідають критеріям: просто, швидко, смачно. Так що язик північного оленя я навряд чи приготую. А ось спробувати не відмовлюся.

 

 

 

Що тобі доводилося готувати або пробувати незвичайного, що запам'яталося на все життя?

Пробувала жаб'ячі лапки. За смаком - куряче м'ясо. Так що можна було так сильно і не переживати заздалегідь. А на все життя мені і моєму чоловікові запам'яталося блюдо з грецької кухні - лаханорізо (рис з капустою), яке я готувала будучи зовсім ще недосвідченою господинею. Чи то рецепт на любителя, чи то я чогось намудрила, але вийшов великий казан чогось абсолютно неїстівного. Навіть кіт не їв.

 

Ти не просто захоплена цим, але напевно десь публікуєш свої рецепти?

Правий. Уже рік веду свою сторінку в Фейсбуці, зібравши близько 8,5 тисячі підписників. Публікуюся в щотижневій місцевій газеті. Веду переговори з одним українським сайтом. Сайт, правда, про щастя і саморозвиток, але, думаю, трохи смачних рецептів їм не завадять.

 

 

 

Можеш розповісти смішний випадок з життя на кулінарну тему?

Якось пішли ми з молодшою ​​Вікторією на прогулянку, а тато зі старшими вирішили зробити нам сюрприз - спекти печиво. Можу тільки здогадуватися, як весело вони провели час, бо по моєму поверненню кухня виглядала дуже мальовничо: стіл, підлога і стіни в тісті, дві гори немитого посуду, діти з чоловіком всі в борошні, але зате горді і щасливі. І печиво гарне вийшло.

Або раз відправила Христину персики мити, і чогось довго її не було. Заходжу глянути в чому справа, а вона, моя хороша, кожен намилює, а потім полоче. Мама ж сказала - добре помити, ретельно. Ось вона і намагалася...

 

за матеріалами сайту ovkuse

Підготував Ростислав Ковтун


02.09.2017 4360 0
Коментарі (0)

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

952
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4588
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1676
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10854
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3356
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3632

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

18465

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

955

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1213

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

971
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6354 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31962 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11575
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8204
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1225
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7675 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38743 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

848
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4658
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1188
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1541