Гори пахнуть бограчем

 

 

Ще трошки, якийсь тиждень-два і потепліє. Що першим приходить на думку здоровому мешканцю міста під Карпатами, коли приходить тепло? Адже Бог дарував нам гори під боком, то перше — це гірський похід і смачна вечеря на природі.

 

У грудні ми з вами вже пробували приготувати повстанську зупку, якої мене навчив пастух — вуйко Василь з полонини. Тоді ж згадали про притулок легендарного Івана на перевалі Столи. Від нього в мене є безліч цікавих історій, але одна — просто феноменальна.



 

 

То було давно. Одного липневого вечора до притулку Івана прийшла група із Москви: цілих 60 туристок і четверо місцевих провідників. Столичні гості набрали з собою по дві-три палки ковбаси. Липень видався спекотним, а ковбаска у наплічниках лежала в целофанових пакетах, тому трохи «впріла». Керівник групи для перестраховки наказав її викинути. На ранок, коли група вирушила на сусідній горб, ми помітили біля лісу цілу гору ковбас — до сотні палок. Іван попросив мене йому допомогти. Ми склали ковбасу до кошика й добре вимили її в потічку. Промиті ковбаски Іван гарненько підвісив у коптильній бочці і наклав трісочок. До вечора на легенькому димочку ковбаски рум’янились і набиралися чаруючого смаку. А ввечері, коли ті москвички повернулися, на них чекав класичний гуцульський банош і тоненько порізана копчена ковбаса «від Івана». Сам він розповів їм байку, що раз на два тижні він робить ковбасу з дичини та відправляє її до столиці — тут не продає. Ковбаса була неймовірна. Жінки по черзі брали Івана під руку і відводили вбік на розмову. Як виявилося потім, просили його продати хоча б зо дві палички, щоб вони могли почастувати родину в Москві.

 

Наступного ранку Іван поділився зі мною таємницею. Він продав туристкам по 25 рублів 85 палок їхньої ж ковбаси. Так працює гуцульська кмітливість.

 

А нас Іван частував праугорською стравою бограч. Його приготування більше нагадувало ритуальний обряд. І роблять бограч, як правило, на велику компанію. Я готую його у 15‑літровому чавунному казані. Отже, беремо 8 л джерельної води. Нарізаємо м’ясо кубиками по 5 см. У казанку розтоплюємо дрібно порізану копчену солонину та смажимо її з цибулькою до золотого кольору. В помірно гарячий жир додаємо паприку, швидко перемішуємо її та в процесі вкидаємо порізане м’ясо.

 

До м’ясних кубиків я додаю ще й копчені реберця, й розрубану на четверо телячу або свинячу гомілку, а водою заливаю так, щоб вона вкрила все, що є в казані. Так тушкуємо, час від часу помішуючи, 2,5 години, за потреби доливаємо води.

 

Коли м’ясо гомілки відстане від кістки, ми виймаємо його, ріжемо на невеликі порції та знову кидаємо в казан. Воду, що залишилася з тих 8 л, також усю виливаємо в казан, солимо, перчимо чорним перцем і гострою паприкою, даємо корінь петрушки і товчений з кмином часник. Варимо ще півгодини. За цей час встигаємо начистити картоплю, ріжемо її на кружальця, а солодкий перець і помідори — на кубики. Нарізані овочі даємо в казан. Туди ж вкидаємо подрібнену гостру домашню ковбаску (я даю дебреценські ковбаски), варимо ще 15 хвилин. На завершення у бограчі треба ритуально загасити палаючу грань гілки фруктового дерева.

 

Ще треба додати подрібнений кріп, петрушку, червоного вина, а для ще вишуканішого смаку — гілочку ялівцю. Результат — казка!

 

Нам знадобиться:

солонина димлена — 200 г,

яловичина — 500 г,

телятина — 500 г,

свинина — 500 г,

копчені ребра — 250 г,

дебреценські ковбаски — 200 г,

гомілка — 700 г,

цибуля — 300 г,

морква — 250г,

картопля — 1 кг,

паприка червона — 4 ст. л,

помідори — 200 г,

солодкий перець — 200 г,

перець чілі — 2 ч. л,

вино червоне — 300 г,

часник, кмин, кріп, петрушка, сіль, перець до смаку.

Бограч подають у великих тарелях, їдять гарячим, запиваючи червоним прохолодним вином.

 

Смачного!

 

Роман Вірастюк,

Репортер

ДОВІДКА ФІРТКИ:

Добрий бограч та інші страви "австро-угорської" кухні завжди можна спробувати на "Лейбовій горі"

 


01.03.2013 Роман ВІРАСТЮК 1915 3
Коментарі (3)

Кук 2013.03.02, 15:04
У справжньому бограчі обовязково має бути дичина, і бажано мясо кілкьох видів
Сергій Чирва 2013.03.02, 16:14
Дякую за натхнення. Вже йду до плити!!!
Сергій Чирва для Кука 2013.03.02, 16:18
Я не раз готував бограч на полюванні у закарпатських друзів. Дичина не обовязкова, ала без душі - його точно не завариш! Вже пішов на кухню...
28.04.2025
Катерина Гришко

Шахрайка отримала три роки позбавлення волі за те, що виманювала гроші в родичів зниклих воїнів ЗСУ, обіцяючи інформацію про їх місцеперебування. Фіртка вивчила матеріали слідства та судовий розгляд і ділиться з читачами ексклюзивними деталями.

222
23.04.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура вважає, що ділянки закладу незаконно передали підприємцям нібито для практичних занять учнів, але насправді їх використовували для вирощування врожаю на продаж. Фіртка провела журналістське розслідування щодо цих випадків, зокрема розглянула судові документи. З цими ексклюзивними матеріалами ознайомимо читачів.

802
21.04.2025
Лука Головенський

Де саме в Мюнхені були вбиті агентом КДБ Степан Бандера та Лев Ребет, де знаходилися офіси ОУН, Антибільшовицького Блоку Народів, газетні редакції та проживали Ярослав та Ярослава Стецьки, — про все це у нашому сьогоднішньому дослідженні.

1804
16.04.2025
Тетяна Ткаченко

Про свій шлях у війську, байдужість тилу, сучасні методи мобілізації, терміни служби та історії з війни, які залишили глибокий слід у пам’яті, капітан медичної служби, командир кейсевак-групи 1 батальйону 93-ї бригади Олександр Соколюк розповів  журналістці Фіртки.

3349
12.04.2025
Вікторія Матіїв

Про шлях до Христа, як розрізняти Божу волю від власних бажань, сумніви щодо віри, значення Пасхи та як зберігати духовний спокій під час війни, журналістка Фіртки поспілкувалася зі священником Василем Савчином, який служить в парафії святих Кирила і Методія, Лемківської церкви в Івано-Франківську.

2276 4
09.04.2025
Діана Струк

Про  долю малокомплектних шкіл на Івано-Франківщині, освітню реформу, інклюзивне навчання, виклики та перспективи в освіті, Фіртка поспілкувалася з директором Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОВА Віктором Кімаковичем.

4474

Гори не знають політики. Живуть вони поза категоріями лівих і правих, в тих краях, де закінчується система політичних координат, і де розквітає гірський едельвейс, де живуть часи лицарської величі Німеччини, що лише чекають свого часу.

635

Хто уникає позиції перед лицем зла — вже займає позицію. І не на боці добра.

558

Нам фактично  все відомо про смерть Ісуса Христа. А як закінчилось життя його найближчих учнів відомо дуже мало. Хоча кожен з них суттєво доклався до проповіді християнської віри та її поширення.  

546

В цікаві часи живемо. Яке покоління могло ще б спостерігати «Армагедон онлайн» (або ж сингулярний перехід) — хто його знає що вийде? Щодня новини, яких колись вистачало б на десятиліття…

579
23.04.2025

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

10185
18.04.2025

Порівняно з 2024 роком, більшість товарів подорожчали.

1024
27.04.2025

Провідна неділя — перша неділя після святкування Великодня.  

4821
22.04.2025

Видання The Week UK з посиланням на колишнього секретаря померлого папи Франциска включило 45-річного кардинала-українця Миколу Бичка з Австралії в перелік кандидатів на посаду нового Папи Римського.

819
19.04.2025

Які продукти обов’язково мають бути у великодньому кошику, а що освячувати не варто, журналістка Фіртки розпитала у священника Василя Савчина.

2618
17.04.2025

Сьогодні, 17 квітня, християни відзначають Чистий четвер — особливий день у Страсному тижні, який символізує очищення тіла й душі напередодні Великодня.  

1042
23.04.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

34279 1
24.04.2025

У Лондоні тривають знижені до робочого рівня переговори між Великою Британією, США, Україною, Францією та Німеччиною щодо мирного плану припинення російсько-української війни.  

472
21.04.2025

Наступного тижня команда американського президента Дональда Трампа вирушить до Лондона для перемовин щодо перемир’я в Україні.  

539
18.04.2025

Президент Володимир Зеленський застерігає, що держава-агресор готується до завдання нових ударів по українській енергетичній інфраструктурі.  

882 2
16.04.2025

Президент США Дональд Трамп відмовився передати Україні системи Patriot, навіть попри пропозицію придбати зброю за 50 мільярдів доларів.    

1097