Як вийти з Великого посту без шкоди для здоров’я: консультує гастроентеролог

Великий піст кожен сприймає по-своєму. Для когось це самоочищення, для когось самоконтроль та обмеження у чомусь. У баченні наших людей, піст – це обмеження або повне виключення у раціоні певних продуктів харчування, алкоголю і тютюну. І саме настання свята є різким переломним моментом, коли «заборонені» продукти охоплюють всю поверхню святкового столу.

Вже за день-два, як каже статистика відвідувань лікаря-гастроентеролога, виникають розлади роботи органів травлення. Когось турбує біль у животі, когось печія, у когось проблеми зі стільцем, а хтось розуміє, що давно заліковані захворювання знову нагадують про себе.

Але як діяти, щоб різка зміна раціону не далася взнаки нашому здоров’ю? Спробуємо вирішити цю проблему разом!

 Правило №1: Зведіть вживання м’яса та м‘ясних продуктів до мінімуму.
Оскільки передвеликодній піст є найбільш тривалим та строгим, то організм людини швидко відвикає від тваринних білків і призупиняє вироблення відповідних ферментів. Відповідно перенавантаження цим продуктом за одиницю часу викликає збій у роботі залоз, що несе за собою важкість, біль, закрепи. Найкращим виходом буде вживання невеликої кількості курячого м’яса з великою кількістю клітковини (свіжі овочі, зелень).

Правило №2: Навіть у день свят вживайте переважно пісні продукти, поступово додаючи до раціону м’ясо, яйця, молочні продукти.
Гадаю, що ця фраза у більшості викличе як не гнів, то спантеличення. А що ж тоді робити з повним холодильником м’яса, тортиків та інших продуктів, адже всі так важко стримували себе під час посту?!

Повторюю: старайтеся правильно поєднувати продукти, щоб не спричинити розлади шлунково-кишкового тракту, у цьому випадку ви насправді нічого не втратите.

Правило №3: Зверніть увагу на спосіб приготування продуктів.
Найбільше зло, яке можна побачити на святковому столі – це копчені, смажені та жирні страви. По можливості шукайте інші альтернативи: більше свіжих необроблених продуктів (фрукти, овочі, салати зі свіжих овочів, а в якості заправки – рослинна нерафінована олійка, а не майонез), варених та запечених страв.

Правило №4: Мінімум алкоголю
Також великою проблемою застілля є надмірне та неправильне вживання алкоголю. Якщо вже кортить прийняти кілька грам, то дотримуйтесь таких правил:

  • не вживайте алкоголь, будучи голодним;
  • не змішуйте різні види алкоголю;
  • не вживайте коктейлі та газовані види спиртного;
  • не додавайте до алкоголю сиропи та інші додатки;
  • мінімізуйте дозу алкоголю за один прийом і за весь період застілля;
  • вживайте продукти, що містять вітамін С
  • перед застіллям з’їжте невелику скибку хліба з товстим шаром вершкового масла.

І наголошую: якщо під час святкування ви приймаєте будь-які лікарські препарати, то в жодному разі не змішуйте їх з алкоголем. Для розумників, які люблять переривати курс лікування, щоб побалувати себе на застіллі, хочу сказати – алкоголь не вартий того. Ви наражаєте себе на ризик ускладнень відповідного захворювання , а у випадку антибіотикотерапії – відсутності ефекту подальшого лікування і резистентності збудника до антибіотика.

Правило№5: Сформуйте питний режим
Старайтеся починати день не з кави, а зі склянки простої води кімнатної температури. Також приймайте одну-дві склянки води за півгодини до прийому їжі. Дана звичка несе позитивний вплив на роботу травних органів.

І в загальному, не варто зациклюватися на їжі, адже нас оточує багато чудових речей, незалежно від посту. Доброго здоров’я вам та вашим рідним!


Скрипник Любов Миронівна – кандидат медичних наук, доцент кафедри терапії і сімейної медицини ННІПО ІФНМУ, лікар-гастроентеролог першої категорії, лікар медичного центру «Оксфорд Медікал»

 


18.04.2020 5045
Коментарі ()

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

982
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4655
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1700
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10879
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3377
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3671

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

18603

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

980

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1233

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

988
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6383 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31979 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11604
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8239
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1245
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7693 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38759 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

892
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4678
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1209
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1559