Індекс «олів’є» або Нові ціни «вічного» салату

 

Для більшості українців, як і для інших народів колишнього СРСР, невід’ємним атрибутом новорічного столу залишається салат «олів’є». Його тривалу популярність можна пояснити невибагливими складниками та простим приготуванням. Із 2009 року російська газета «Труд» розпочала вираховувати індекс «олів’є» для розрахунку рівня інфляції продовольчих цін на продукти харчування. А «Галичина» й собі вирішила обчислити вартість цього салату, щоби зрозуміти, скільки може коштувати новорічне свято для пересічного українця.

 

 

Несекретна рецептура

 


Не секрет, що назва цього салату пішла від його творця — шеф-кухаря Люсьєна Олів’є, який на початку 60-х років ХIХ століття «тримав» в Москві ресторан паризької кухні «Ермітаж». Найдавніша публікація його рецепту датована 31 березня 1894 року. З того часу інгредієнти страви змінилися, а от назва залишилася. Хоча нині салат називають по-різному — «м’ясний», «майонез», за кордоном  він відомий як «російський салат», або «картопляний».

 

 

Ринкові пригоди


Зі списком необхідних продуктів для салату я вирушила на ринок. Думала, що в передсвяткові дні тут буде людно, — помилилася. Це й не дивно, адже ходити туди-назад у пошуках продуктів холодної пори року — справа не з приємних. Крім того, ще й економічно невигідна, адже в супермаркетах овочі, фрукти й інші продукти можна знайти за трохи нижчими цінами. Походивши трохи ринком, поцікавившись цінами складників для «олів’є», я пішла все-таки до теплого супермаркету. Тут можна довго і прискіпливо обирати той чи інший товар, добре роздивитися його, подумати. Тому й людей тут значно більше. Відчутно, що свята не за горами.


Надворі також святкова атмосфера, не потрібно бути Нострадамусом, щоби зрозуміти, що до Нового року — лічені дні. Чому? Люди поспішають віднести  додому щойно куплені красиві і пахучі ялинки. А ви вже купили ялинку?

 

 

Два плюс три


Від атмосфери міста перейду до безкомпромісної  арифметики. Для салату нам потрібно 300 грамів вареної ковбаси, 300 г картоплі,  4 яйця, 150 г солоних огірків, 150 г цибулі, 100 г моркви, 1 бляшанку консервованого горошку, майонез, сіль і перець до смаку.


Кілограм картоплі коштує від 1,40 до 2,50 грн., моркви — 2,30 — 5 грн., цибулі — 1,75 — 3 грн. Ціна «лікарської» ковбаси — від 57 до 63 грн. за кілограм. Бляшанка консервованого горошку — 8,25 — 12,10 грн., баночка солоних огірків — 11,92 — 15,16, майонезу — 3 — 4,90 грн. Одне домашнє яйце оцінюють в 2,50 грн., фермерські — від 0,85 до 1,40 грн. за штуку.  


А тепер обчислимо вартість готового салату. Додаємо складники в кількості, вказаній в рецепті, який подавали вище. Під рискою «дорівнює» вийшло 54,17 грн. за приблизно півтора кілограма «олів’є». Його вартість можна знизити, якщо брати дешевшу ковбасу, фермерські яйця та огірки домашньої заготівлі.

 

 

Польський варіант


Ми частенько нарікаємо на високі ціни на ринку та в продуктових магазинах, думаємо, що в інших дешевше. Тож вирішила раз і назавжди з’ясувати, чи справді це так, на прикладі того самого салату «олів’є» та наших сусідів-поляків.
Знайти ціни продуктів у Польщі не проблематично завдяки польським газетам та інтернету. Отже, приступаємо до експерименту. Рецепт такий самий, інгредієнти теж, цікаво, а які ціни?


Яйця, запаковані по шість штук у пачці, коштують від 3,99 до 4,99 злотих, у гривнях — 10,37 — 13,00. Кілограм картоплі — 0,88 — 0,99, моркви — 1,09 — 1,29, цибулі — 1,29 — 1,49 zl. В українській валюті ці овочі відповідно коштуватимуть 2,29 — 2,57, 2,83 — 3,35, 3,35 — 3,87 грн. Кілограм ковбаси «заважить» від 9,99 до 20,59 злотих, у гривнях — від 25,98 до 53,53. Невеличку баночку солоних огірків оцінили в 2,99 zl — 7,77 грн., консервованого горошку — 2,99 — 3,99 zl, 7,77 — 10,37 грн. Останній штрих до нашої страви — майонез — коштує від 2,69 до 4,29 злотих, у гривнях — 6,99 — 11,15. В підсумку вийшло 49,55 грн.


Отже, здогадки українців підтвердилися, і ціни на продукти в Польщі все ж таки нижчі. Але не варто засмучуватися з цього приводу, краще згадайте давню істину: «Всюди добре, де нас нема».

 

 


Меню для змії


З одним салатом «олів’є» на столі все ж можна зустріти Новий рік, але, напевно, не варто. Крім того, я більш ніж упевнена, що для значної частини українців такий кулінарний мінімалізм неприпустимий. Адже як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. А зустріти його треба ситно і багато, щоби й впродовж року в хаті були достаток та затишок.


2013 рік пройде під знаком чорної водяної змії, яку в новорічну ніч бажано задобрити її улюбленими наїдками. Деякі види змій люблять поласувати кролями, то запашне печене м’ясо цієї тварини у вашому святковому меню, думаю, зможе «переманити» змію на ваш бік. На ринку за кролика просять від 80 до 160 гривень, залежно від розміру та ваги тушки.


Не варто забувати, що оберігатиме наступний рік не проста змія, а водяна, тому доречно буде зготувати щось із морепродуктів та риби, наприклад, запекти коропа. Його ціна за кілограм — від 26 до 28 гривень. Також бажано, щоби на столі були рибні делікатеси, адже нова повелителька року — їх велика любителька. Можна зготувати вишукані салати з морепродуктів чи червоної риби. А можна звернутися до класики і зготувати канапки з ікрою. Діапазон цін цього делікатесу широкий — від 36 до 139 гривень за бляшанку. Для бутербродів нам ще знадобляться батон (3,55 — 4 грн.) та масло (14 — 16 грн. за 200 г).  


Ще астрологи радять догодити змії гарбузами. Проблем з цікавими, оригінальними й неординарними рецептами із цього овочу не буде, у всесвітній мережі їх є чимало. Крім того, гарбузи є доступними в ціні — від 1 до 7 грн. за скибочку. Цілий коштує від 15 до 20 гривень.


і який Новий рік без шампанського?! Вартість цього напою з бульбашками підійде будь-якому гаманцю, вона коливається від 26,59 до 97 грн. за пляшку.
Ціни цінами, вони завжди зростають. І ми до цього потрохи звикаємо. Головне — не забувати, що магія свята не в грошах, а у вашому настрої, від якого і залежатиме атмосфера Новорічної ночі.

 

Ольга МОНЧУК


31.12.2012 Ольга МОНЧУК 1412 0
Коментарі (0)

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

743
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4406
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1557
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10767
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3238
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3508

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

10892

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

868

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1120

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

881
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6278 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31884 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11470
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8093
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1146
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7615 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38679 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

731
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4580
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1119
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1469