НАША ІСТОРІЯ. Станиславівські оголошення: як сто років тому у місті хліб подешевшав

 

Звичайні оголошення, які ми бачимо щодня й одразу забуваємо, можуть колись у майбутньому виявитися ключиком до розуміння нашого часу й способу життя.

 

Пропонуємо зануритися в історію повсякденності старого Станиславова, орієнтуючись за "меседжами", які посилають нам рекламні оголошення в тогочасній місцевій пресі.

Реклама пекарні, «Кур’єр Станиславівський» від 26 червня 1910 р. Реклама пекарні, «Кур’єр Станиславівський» від 26 червня 1910 р.

Що може бути приємніше, ніж аромат і смак свіжоспеченого хліба? В ці передсвяткові дні запах свіжої випічки наповнює не лише івано-франківські пекарні, а й кухні дбайливих господинь. А от у старому Станиславові з хлібом були великі проблеми. В місті діяло кілька малих пекарень, які не могли забезпечити відповідну якість. Чого тільки не знаходили містяни в хлібинах – шматочки скла, обривки шнурів, камінці, згустки муки чи погано вимішаного тіста. Але в 1908 р. в місті відкрилася перша парова пекарня Льовенкрона з машинним обладнанням, і все докорінно змінилося.

Пекарня знаходилася по вул. Бельовського, 4 (нині вул. Л. Курбаса). Як стверджували газети, цей заклад був обладнаний не гірше за пекарні в найбільших містах Європи.

Вулиця Бельовського, тепер Курбаса. 

Приміщення підприємства складало 150 кв. м, і в ньому розміщалися суперсучасні машини, як на початок ХХ ст. "Дивує машина, що називається мішалкою, – описує пекарню газета "Кур’єр Станиславівський". – За 6-7 хвилин вона замісила тісто вагою 400 кг".

Будинок на рекламі пекарні і зараз.

Таких мішалок у пекарні було дві, одна для хліба, а друга для здобної випічки. Друга мішалка була обладнана механічною ложкою, що давала можливість виймати тісто порціями по 50-60 кг. Була й машина для виготовлення хліба на заквасці, механізм для просіювання муки, що міг одночасно просіювати 1200-1500 мішків муки по 100 кг. Водяна помпа качала чисту воду з підземних джерел до водозбірників під дахом, звідки вода трубами надходила до пекарні. Машини і помпа працювали від газового мотора потужністю в 4 кінські сили. Пекарня мала дві великі парові печі, кожна з двома відділеннями по 12 кв. м. Звичайно, за теперішніми мірками ці потужності дуже невеликі, адже лише одна з виробничих ліній Івано-Франківського хлібокомбінату виробляє близько 18 тонн випічки на добу.

Фірмовими продуктами пекарні були "домашній" житній і "парений хліб, ціну якого було знижено до 44 галерів. Житню муку попередньо "запарювали" – звечора заливали кип’ятком і залишали на ніч у теплому місці без протягів. Наступного дня до неї додавали хлібну закваску, певну кількість сухої муки, інші необхідні складники й замішували та випікали хліб. Такий хліб був дуже м’яким, пухким і ніжним.

Як бачимо з реклами, пан Л. Льовенкрон був не лише прогресивною діловою людиною, а й непоганим маркетологом, адже досить грамотно "просував" свій товар. Він знизив ціну буханця хліба, збільшував вагу здобної випічки й покращував її якість. Крім того, запровадив рекламну акцію. Кожному покупцю вручався рекламний купон, а той, хто назбирав 20 таких купонів, отримував буханець хліба безкоштовно.

В рекламі також наголошується, що пекарня Льовенкрона – єдиний в місті заклад такого типу, відомий високою гігієною виробництва, смаком і якістю своєї продукції. Випічка пекарні продавалася у фірмовому магазині на площі Ринок, 18 та в інших крамницях. Велика за розміром реклама з цікавою ілюстрацією, мабуть, теж успішно приваблювала увагу клієнтів.

 

Олена БУЧИК, КУРС


11.04.2015 Олена БУЧИК 1513 0
Коментарі (0)

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

835
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4457
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1584
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10794
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3277
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3550

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

14125

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

896

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1137

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

912
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6299 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31908 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11515
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8125
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1164
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7634 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38696 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

762
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4606
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1137
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1488