Продукти, які варто їсти в правильний час

 

/data/blog/108255/e037a8b3dc52ae5efae8ce3c860ac60c.jpg

 

У наш час тема здорового способу життя стає все більш популярною в Україні та у всьому світі. Але для того, щоби тримати своє тіло в тонусі, потрібно не лише відмовитись від шкідливих звичок та регулярно займатись фізичними вправами, а й відповідно дотримуватись здорового харчування.

Якщо ви хочете, щоб ваш організм працював стабільно, вам потрібно дотримуватись правил правильного харчування. Але мало хто знає, що варто враховувати не лише набір страв і їхню кількість, а й відповідний час доби для споживання. Це робиться тому, що деякі продукти втрачають свої поживні властивості, якщо з'їсти їх не в слушний час!

Хочете знати, коли краще їсти яблука, сир, домашній сир, м'ясо, солодощі та багато іншого? Ми підготувати для вас список здорових продуктів та розкажемо коли їх найкраще їсти, щоб від них було максимум користі.

М'ясо

Правильно: М'ясо є одним з найцінніших джерел білка тваринного походження. Вміщує велику кількість заліза, яке наповнює клітини киснем, що в стою чергу підвищує витривалість, покращує роботу мозку, стимулює захисні сили організму. Найкраще споживати м'ясо на обід.

Неправильно: М'ясо на вечерю - не найкращий варіант. Для його перетравлення потрібно приблизно 5 годин, а вживання його перед сном викличе негативні процеси у вашому кишечнику. Для вечері доцільніше обрати рибу, овочі або морепродукти.
 

 
 

Темний шоколад

Правильно: Цей продукт викликає чимало суперечок, які стосуються його користі та шкідливості. Проте дієтологи стверджують, що з'ївши декілька шматочків гіркого темного шоколаду, ваш організм отримає ударну дозу антиоксидантів, які покращать роботу серця та навіть уповільнять старіння. Найкращий період, щоб ласувати шоколадом, - під час сніданку.

Неправильно: Якщо ви вживатимете більше 25 грам темного шоколаду вдень, тоді організм буде переробляти всі надлишкові елементи в жир.
 

 
 

Яблука

Правильно: Шкірка яблука містить велику кількість пектину, який покращує роботу шлунково-кишкового тракту та усуває канцерогени. Найкраще їсти яблука зранку, або як перекус між основними прийомами їжі.

Неправильно: Якщо вранішнє яблуко, піде вам на користь, то ввечері від нього краще відмовитись. Адже пектини можуть спровокувати підвищену кислотність в шлунку, здуття та дискомфорт.
 

 
 

Горіхи

Правильно: Горіхи є досить калорійним продуктом. Все через великий вміст поліненасичених жирних кислот омега-3, які засвоюються найкраще в стані спокою. Вони підтримують в тонусі кровоносні судини, покращують роботу бронхів та нормалізують кров’яний тиск. Краще їх вживати, як полуденок.

Неправильно: Горіхи в раціоні в другій половині дня можуть сприяти набору зайвої ваги.
 

 
 

Домашній сир

Правильно: Сир чудово підходить для сніданку та обіду. Він покращує роботу травної системи і прекрасно засвоюється організмом, не обтяжуючи шлунок.

Неправильно: А ось на вечерю його їсти не варто. Не створюйте собі зайвий дискомфорт перед сном. До речі, молочні продукти мають властивість провокувати запалення і загострення хронічних захворювань під час сну.
 

 
 

Апельсини

Правильно: Апельсини після обіду активізують роботу шлунково-кишкового тракту, мають тонізуючий ефект та заспокоюють обмін речовин.

Неправильно: Але вживання апельсинів натще може викликати алергію, розлади шлунку та сприяти розвитку гастриту.
 

 
 

Гречка

Правильно: У склад гречки входять складні вуглеводи, для засвоєння яких організм витрачає накопичені ресурси, що призводить до втрати зайвих кілограмів. Тому рекомендовано вживатии гречку на обід.

Неправильно: Ввечері робота травної системи уповільнюється, тому якщо ви вирішите повечеряти гречкою, ваш організм просто не зможе перетравити такий вуглеводний продукт.
 

 
 

Рис

Правильно: Всім відомо, що вуглеводи гарантують бадьорість та енергію надовго. Якщо ви ведете активний спосіб життя, то їжте рис на обід. І сміливо вирушайте у своїх справах.

Неправильно: Багато хто вважає, що рис - це ідеальний дієтичний продукт. Але він дуже калорійний. Тому, якщо на вечерю ви хочете саме рис, то замість білого зваріть дикий.
 

 
 

Бобові

Правильно: Бобові краще вживати на вечерю. Вони нормалізують роботу травної системи, знижують рівень холестерину в крові та роблять сон міцнішим. Тому кращої їжі для вечора і не придумаєш.

Неправильно: А ось в першій половині дня від вживання цього продукту краще утриматися. Бобові можуть викликати метеоризм, а також після них ще довгого не приходить відчуття ситості.
 

 
 

Макарони

Правильно: Макарони з твердих сортів пшениці місять клітковину, яка сприяє очищенню організму від токсинів та шлаків. Найкраще макаронні вироби вживати в першій полонині дня.

Неправильно: Як правило, макарони є гарніром до м’ясних страв, що робить їх надто калорійними. Тому, не варто вживати їх на вечерю, а краще віддати перевагу дієтичним або низькокалорійним продуктам.
 

 
 

Банани

Правильно: Банани просто незамінні, якщо ви займаєтеся спортом. Це і відмінне джерело енергії перед тренуванням, і прекрасний спосіб закрити "вуглеводне вікно" після занять. А ще вони сприяють виробленню ендорфінів, піднімаючи настрій і заспокоюючи нервову систему, позбавляють печії. Але їсти банани все ж краще в першій половині дня.

Неправильно: Банани на ніч - це не найкраща ідея. По-перше, вони мають таку ж властивість, як і молочні продукти, провокувати запалення. По-друге, вони все-таки досить калорійні, і потрібно знати міру. По-третє, вони виділяють велику кількість слизу, який може порушити травну систему.
 

 
 

Кабачки

Правильно: Кабачки багаті великим вмістом клітковини, яка прекрасно очищає кишечник, навіть якщо у вас був ситний обід.

Неправильно: Зранку наше тіло відчуває нестачу води, а кабачок сприяє швидкому виведенню вологи з організму. Тому вживаючи цей продукт вранці, ви можете спровокувати обезводнення.
 

 
 

Помідори

Правильно: Органічні кислоти, які містяться в помідорах, приймають активну участь у процесі травлення і активізують роботу шлункової та підшлункової залози. Тому найкориснішим буде вживати цей продукт зранку.

Неправильно: Щавлева кислота, яка в значній кількості міститься в помідорах, погано впливає на водно-сольовий обмін, і якщо вживати помідори ввечері це може спричинити набряки.
 

 
 

Картопля

Правильно: Картопляний крохмаль знижує кількість "поганого" холестерину в крові і печінці, а сама картопля багата мінеральними речовинами, які підтримують організм. Тому внесіть у свій раціон невелику кількість страв з картоплі у першій половині дня.

Неправильно: Калорійність картоплі в 2-3 рази вища, ніж в інших овочів, тому після обіду вживання цього продукту варто обмежити.
 

 
 

Сир

Правильно: Сніданок обов'язково повинен включати в себе кілька скибочок сиру. Це смачно, поживно і корисно. У сирі дуже багато вітамінів і мінералів, а ще він чудово заряджає енергією.

Неправильно: У другій половині дня радимо від сиру утриматися. По-перше, це молочний продукт, а чим це загрожує, ми вже розповіли вище. По-друге, сир калорійний, і такий пізній його прийом може призвести до набору зайвої ваги.
 

 
 

Солодощі

Правильно: Звичайно, солодке не є зовсім корисним продуктом, але іноді ним себе можна порадувати. До речі, іноді - це вранці. В цей час доби інсулін в крові й так високий, тому солодощі не призведуть до його різкого стрибка.

Неправильно: В будь-який інший час від солодкого краще утриматися. Це не так вже й складно. І корисно. Адже навіть відносно нешкідливі солодощі, такі як зефір, пастила і мармелад, не найсприятливішим чином впливають на фігуру, імунітет і самопочуття.

 

uamodna.com


05.06.2016 27057 0
Коментарі (0)

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

940
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4552
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1650
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10838
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3329
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3626

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

18111

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

943

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1197

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

961
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6338 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31953 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11569
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8191
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1216
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7669 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38733 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

839
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4648
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1181
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1536