Продукти – лідери харчових отруєнь: перелік та ознаки поганої якості їжі

 Фото: Pexels


З точки зору харчового отруєння потенційно небезпечними можуть бути ті страви, які після приготування ще деякий час зберігалися. Але і свіжоприготовлені продукти можуть спричинити неприємні симптоми.

Щодо розвитку харчових отруєнь найнебезпечнішими продуктами є такі:

  • молочні продукти;
  • яйця;
  • м'ясні страви;
  • кондитерські вироби з кремом;
  • рибні страви;
  • маринади, домашні консерви;
  • зелень і коренеплоди;
  • продукти, які вимагають зберігання в холоді і швидко псуються;
  • продукти, в яких була порушена цілісність пакування чи терміни зберігання;
  • кулінарні вироби, під час приготування яких були порушені санітарні норми.

Найочевиднішою ознакою сумнівної якості їжі є саме термін придатності, який уже минув. Але також під час відвідування супермаркету треба звернути увагу на інші фактори: 

  1. Помітно порушене пакування продукту (є вм'ятини, нечіткі фарби, потертості).
  2. Кришка консерви здулася.
  3. У продукту нехарактерний запах.
  4. Змінені смак і колір продукту.
  5. Продукт має неоднорідну консистенцію шарами.
  6. На дні є осад, прозорість порушена.

Харчове отруєння: що про нього потрібно знати


Харчове отруєння – це розлад травлення, який виникає після вживання недоброякісних чи зіпсованих продуктів. Навіть якщо їжа здається нормальною зовні та має характерний для неї смак, однаково отруєння може виникнути через наявність токсичних мікроорганізмів, які ще недостатньо розмножилися, щоб зіпсувати страву.

Рослинами також можна отруїтися. Особливо якщо вони містять рослинні, хімічні чи тваринні отрути. Наприклад, неїстівні гриби, їстівні гриби, які були зібрані вздовж трас тощо. Небезпеку для життя становить вживання отруйних ягід (вовче лико, блекота тощо).


Основні симптоми харчового отруєння


  • підвищена температура (від 37-37,5 °С до 39-40 °С);

  • нездужання, втрата апетиту;

  • блювання й нудота;

  • болі спазмувального типу;

  • розлад стільця, здуття живота;

  • зниження тиску, поява холодного поту;

  • двоїння в очах, порушення зору;

  • порушення м'язового тонусу;

  • сильне слиновиділення;

  • проблеми з периферичною нервовою системою;

  • порушення роботи головного мозку;

  • ознаки зневоднення через втрату рідини.

Перші симптоми можуть з'явитися вже від 1-2 до 6-8 годин після вживання зіпсованого продукту. Вони поступово прогресують наступні 1-2 дні. Без надання правильної допомоги харчове отруєння може завдати серйозної шкоди здоров'ю.

Харчові отруєння: як мінімізувати ризики

Важливо дотримувати таких правил:

  1. Особиста гігієна – руки та продукти перед їжею чи приготуванням страви потрібно обов'язково мити. Якщо ви збираєтеся розбити яйце, краще мийте його з милом.

  2. Обробні дошки й ножі потрібно ретельно очищати, особливо після того, як ви різали сире м'ясо. Краще користуватися окремими дошками для сирого м'яса, риби, хліба, овочів тощо.

  3. Перед приготуванням м'ясо треба розморожувати.

  4. Завжди повністю просмажувати м'ясо й рибу – не варто їсти напівсирі продукти.

  5. Готувати порційно, а якщо страва залишилася, її краще зберігати в холодильнику не більше 3 днів.

  6. В одному відсіку не тримати готові продукти та сирі м'ясо, рибу.

  7. Не їсти картоплю, яка позеленіла або проросла.

За перших ознак отруєння важливо надати організму першу медичну допомогу. Наприклад, випити сольове проносне (сульфат магнію), а потім будь-яку рослинну олію для зв'язування токсинів.


Джерело: ТСН


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Прикарпатцям пояснили, які основні принципи раціонального харчування

Їсти — не їсти: що відбувається з тілом, якщо лягти спати голодним


03.08.2023 7256
Коментарі ()

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

741
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4399
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1548
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10764
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3235
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3501

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

9376

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

862

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1115

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

879
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6272 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31875 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11468
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8081
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1143
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7606 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38675 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

717
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4576
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1116
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1467