Ринки Івано-Франківська: антисанітарія й безконтрольність

 
 
 
За даними управління торгівлі виконкому Івано-Франківської міськради, у місті зареєстровано 15 ринків, де налічується 4290 робочих місць. Більшість з них працюють зі значними порушеннями закону щодо санітарних та гігієнічних вимог.
 
 
Брудні руки та відсутність медогляду у продавців, нестача чи й відсутність умивальників та санвузлів, недотримання умов зберігання продукції… А контроль за діяльністю підприємців на ринках практично не ведеться.
 

Ринок від ринку різниться

 

На ринку «Центральному» на Дністровській, 5, що має офіційну назву ТзОВ «Торговий сервіс», за даними управління торгівлі, зареєстровано 1246 місць. На таку кількість персоналу є два санвузли та 5-6 окремих умивальників. Туалети – платні: 2 грн. платять всі, винятків для підприємців немає. Працівники скаржаться, що платять за оренду торгового місця й окремо – за санвузол, а за день це додаткових 6-8 гривень, пише Галицький кореспондент

 

Оренда обходиться дорого. У підвалах, де також ведеться торгівля, підприємці раз на місяць сплачують кошти за оренду приміщення, крім того, є щоденна плата за місце. Сума залежить від площі. Розкласти невеличкий столик між «критим ринком» та універмагом «Прикарпаття» коштуватиме 108 гривень. За кожен наступний стіл – доплата.

 

Та продавці попереджають: щоб стати, треба питати дозволу в адміністрації –   охочих багато. Тут реалізують овочі, фрукти, саджанці, печиво. В сусідів на столах – насіння, отрута для комах та гризунів, поліетиленові пакети та все, на що є попит. З іншого боку ринку – жива птиця. Попри дорогу – намети з одягом. На «Центральному» ринку можна одягнутися, придбати побутову хімію, продукти харчування й готові кондитерські вироби.

 

Більшість продавців на ринку без санітарного одягу – халатів, головних уборів, фартухів. Овочі, фрукти, ягоди накидають голими руками, без рукавичок. Крім того, часто тут порушують умови зберігання продукції. Скажімо, свіже м’ясо необхідно зберігати при температурі від +2 до -4 градусів, а далеко не у всіх підприємців на ринку є холодильні чи морозильні камери. Те ж стосується і молока, молочної продукції, сирів та багато іншого.

 

Один з найменш облаштованих ринків у місті – на вул. Короля Данила. Тут санвузол має вигляд біотуалету в кущах поблизу житлових будинків, мешканці яких скаржаться на антисанітарію та сморід. А умивальника взагалі немає, тож навіть помити руки продавцям за цілий день не вдасться. За даними міськради,  тут 72 торгових місця.

 

На ринку «Східний», що на вул. Стуса, ситуація інша. Тут облаштовані 353 торгові місця, є контрольна вага, санвузол, касовий апарат, прописані правила роботи ринку і ціни за оренду торгових площ. Хоча донедавна територія була неасфальтована, у період дощів утворювалося суцільне болото. Нині ж по периметру бруківка.

 

«Щодня ми збираємо проби на експертизу, перевіряємо сертифікати якості та відповідності продукції, – розповідає лікар ринку «Східний» Ірина Савіцька. – Людина, що приїхала на ринок торгувати, повинна мати сертифікати, довідку від ветлікаря по місцю проживання, паспорт на худобу. Продукцію перевіряємо в лабораторії, рослинну продукцію перевіряємо на вміст нітратів, проводимо біохімічний аналіз м’ясної продукції, перевіряємо її на свіжість».

 

На ринку зобов’язані надати місце для торгівлі, документи перевіряють інші органи, кажуть в адміністрації. Прейскурант цін за орендоване місце розміщений на склі в адмінкорпусі. Тут також – і контрольна вага. Всі ваги на території ринку повірені, зауважень щодо роботи ваг не було.

 

«Люди, які приїжджають з сіл торгувати сільськогосподарською продукцією, стають на вільні місця. Ті, з якими укладені договори, повинні мати реєстраційну виписку з податкової та копію свідоцтва. Вимог щодо медичного огляду продавців немає, адже це не заклад громадського харчування», – розповідає директор ринку «Східний» Надія Гринишин.

 

Керівник зауважує, що на всіх ринках міста за користування санвузлом продавці сплачують окремо. На «Східному» ціна соціальна – 1 грн. 50 коп. Є мило, сушки для рук, сантехніка у робочому стані, працює бойлер, тож є і гаряча вода. Продавці мають вільний і безплатний доступ до води, щоб помити руки чи набрати воду для прибирання. Зробити санвузол повністю безплатним не можна через високі ціни на воду, газ та електрику.

 

Директор ринку на вул. Коновальця, 100 Ігор Остап’юк розповідає, що на території розміщений санвузол, який є безплатний для працівників. Орендарі лише оплачують витрати за користування водою та електроенергією. З підприємцями на ринку укладають договори оренди на ту чи іншу площу. Решту документів, наприклад, наявність у продавця медичної книжки, перевіряє санстанція і за їх відсутності накладає штраф.

 

А у нас – мораторій!

У держсанепідемслужбі останню інформацію спростовують, кажуть, уже два роки діє мораторій, тому жодних перевірок працівники санстанції не здійснюють і штрафів не накладають.

 

«Питання інспектування чи нагляду не входять в нашу компетенцію. Це юрисдикція Державної служби України з питань безпечності продуктів харчування та захисту споживачів. Крім того, ми два роки живемо в режимі мораторію», – зауважує директор держустанови «Івано-Франківський обласний лабораторний центр» держсанепідемслужби України Руслан Савчук.

 

Наразі в установі надають послуги щодо проходження медичних оглядів підприємцями ринків та інших організацій. Крім того, Савчук зазначає, що медичні книжки старого взірця не діють впродовж двох років. Наразі особа, яка бажає пройти медичне обстеження, звертається в поліклініку, отримує бланк і проходить необхідне обстеження.

 

У держпродспоживслужбі також знімають з себе відповідальність, зауважуючи, що до торгівлі на території має допускати адміністрація ринку.

 

«Адміністрація має видати людині вагу, санітарний одяг, перевірити медичну книжку або інший документ, у якому є відомості про стан здоров’я продавця. Коли ми проводили рейдові перевірки, перевіряли і медичні книжки. Хоча в останні роки діє мораторій на перевірки. Оскільки особа, яка продає на ринку, є фізичною особою-підприємцем, перевіряти її діяльність не можна», – каже Віталій Фіглевський, начальник управління дотримання санітарного законодавства держспоживслужби в Івано-Франківській області.

 

Закон, якого не дотримуються

Головним документом, де прописані санітарні вимоги до території, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання ринків, продажу продукції, а також обов’язки дирекції ринків, є ветеринарно-санітарні правила для ринків, затверджені наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 4 червня 1996 р. № 23 (зареєстровані у Мін’юсті України 19 червня 1996 р. за № 314/1339).

 

Згідно з ними, ринок як торговельне підприємство повинен мати відповідно обладнані торговельні місця, лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи, упорядковану територію, громадські санітарні вузли, достатню кількість води, електроенергії, зв’язок, тепло. Санвузли повинні мати зручні, вимощені і освітлені підходи. Територія ринку має бути огородженою, під’їзні шляхи і підходи до нього – асфальтованими. Ринок повинні прибирати щоденно після  закінчення торгівлі з обов’язковим в теплу пору року поливанням (миттям)   всієї території. Взимку проїзди, проходи очищають від снігу та льоду. Поточне прибирання ринку має проводиться безперервно протягом всього дня для запобігання забрудненню продуктів. На території ринку обладнують фонтанчики для питної води, умивальники, приміщення для миття торговельного інвентаря, фруктів, овочів. Для зберігання особистих речей працівників ринку обладнують гардероби, а для зберігання торговельного інвентаря виділяється спеціальне приміщення.

 

На ринку, де реалізується продукція з обмеженим строком зберігання, забезпечується короткочасне зберігання її в холодильних камерах, за роботу яких несе відповідальність дирекція ринку. Сміття з території вивозять щоденно. Санітарні вузли й умивальники утримуються справними, чистими.

 

Живі тварини та птиця допускаються до продажу тільки після огляду і дозволу держветнагляду на спеціально відведеній території, не зв’язаній з торговельною зоною, на відстані від неї та житлових будинків не менше, ніж 200 метрів. Розміри території встановлюються з розрахунку 1,5 кв.м на одну тварину.

 

Молоко і молочні продукти реалізуються на критих ринках, у спеціально обладнаних павільйонах, і допускаються до ветсанекспертизи за наявності у власника «особистої медичної книжки» та довідки місцевої установи державної ветеринарної медицини про клінічний огляд тварини. Продаж овочів, зелені, свіжих грибів, фруктів проводиться зі столів, машин, ящиків, корзин, мішків, які розміщуються на підставках, настилах або піддонах. Торгівля з землі чи підлоги забороняється. Спільний продаж на прилавках, столах свіжих овочів, фруктів і ягід з соліннями, квашеною, маринованою плодоовочевою продукцією забороняється.

 

На жаль, більшість цих правил на ринках не виконується як з боку орендодавців, так і з боку орендарів торгівельних площ. Надавши місце для торгівлі, адміністрація ринків знімає з себе відповідальність за наслідки і не забезпечує підприємців усім необхідним. А продавці, до прикладу, молочних продуктів реалізують їх далеко від критих приміщень, іноді поблизу проїжджої частини. Овочі, фрукти, ягоди продають з землі, до того ж накладають їх голими руками. Поряд з готовою продукцією продають, скажімо, курчат і отруту для гризунів та комах. Та й самі покупці не гребують купувати молоко, сир, полуницю чи інші продукти з землі, з не зовсім чистих і не зовсім безпечних рук. Контроль за такою діяльністю з боку державних органів практично не здійснюється. Ринок живе своїм життям, у якому правил – немає…

 

Ірина Федоляк


11.06.2016 Ірина Федоляк 2027 0
Коментарі (0)

23.04.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура вважає, що ділянки закладу незаконно передали підприємцям нібито для практичних занять учнів, але насправді їх використовували для вирощування врожаю на продаж. Фіртка провела журналістське розслідування щодо цих випадків, зокрема розглянула судові документи. З цими ексклюзивними матеріалами ознайомимо читачів.

582
21.04.2025
Лука Головенський

Де саме в Мюнхені були вбиті агентом КДБ Степан Бандера та Лев Ребет, де знаходилися офіси ОУН, Антибільшовицького Блоку Народів, газетні редакції та проживали Ярослав та Ярослава Стецьки, — про все це у нашому сьогоднішньому дослідженні.

1519
16.04.2025
Тетяна Ткаченко

Про свій шлях у війську, байдужість тилу, сучасні методи мобілізації, терміни служби та історії з війни, які залишили глибокий слід у пам’яті, капітан медичної служби, командир кейсевак-групи 1 батальйону 93-ї бригади Олександр Соколюк розповів  журналістці Фіртки.

3088
12.04.2025
Вікторія Матіїв

Про шлях до Христа, як розрізняти Божу волю від власних бажань, сумніви щодо віри, значення Пасхи та як зберігати духовний спокій під час війни, журналістка Фіртки поспілкувалася зі священником Василем Савчином, який служить в парафії святих Кирила і Методія, Лемківської церкви в Івано-Франківську.

2112 3
09.04.2025
Діана Струк

Про  долю малокомплектних шкіл на Івано-Франківщині, освітню реформу, інклюзивне навчання, виклики та перспективи в освіті, Фіртка поспілкувалася з директором Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОВА Віктором Кімаковичем.

4212
07.04.2025
Олег Головенський

З аналізу декларацій народних депутатів з Івано-Франківщини сьогодні Фіртка розпочинає цикл матеріалів про декларації депутатів, політиків, службовців, силовиків та суддів Прикарпаття.  

5972

Гори не знають політики. Живуть вони поза категоріями лівих і правих, в тих краях, де закінчується система політичних координат, і де розквітає гірський едельвейс, де живуть часи лицарської величі Німеччини, що лише чекають свого часу.

435

Хто уникає позиції перед лицем зла — вже займає позицію. І не на боці добра.

433

Нам фактично  все відомо про смерть Ісуса Христа. А як закінчилось життя його найближчих учнів відомо дуже мало. Хоча кожен з них суттєво доклався до проповіді християнської віри та її поширення.  

414

В цікаві часи живемо. Яке покоління могло ще б спостерігати «Армагедон онлайн» (або ж сингулярний перехід) — хто його знає що вийде? Щодня новини, яких колись вистачало б на десятиліття…

528
23.04.2025

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

10049
18.04.2025

Порівняно з 2024 роком, більшість товарів подорожчали.

865
16.04.2025

Від початку року ціни зросли на 3,4%. Для порівняння, по Україні в цілому інфляція у березні становила 1,5%, а з початку року — 3,5% (без урахування тимчасово окупованих територій та зон бойових дій).  

828
22.04.2025

Видання The Week UK з посиланням на колишнього секретаря померлого папи Франциска включило 45-річного кардинала-українця Миколу Бичка з Австралії в перелік кандидатів на посаду нового Папи Римського.

562
19.04.2025

Які продукти обов’язково мають бути у великодньому кошику, а що освячувати не варто, журналістка Фіртки розпитала у священника Василя Савчина.

2425
17.04.2025

Сьогодні, 17 квітня, християни відзначають Чистий четвер — особливий день у Страсному тижні, який символізує очищення тіла й душі напередодні Великодня.  

861
13.04.2025

Квітна неділя — останній день перед Страсним тижнем. Щороку навесні християни святкують особливий день — Вербну неділю.  

1190
23.04.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

34151 1
24.04.2025

У Лондоні тривають знижені до робочого рівня переговори між Великою Британією, США, Україною, Францією та Німеччиною щодо мирного плану припинення російсько-української війни.  

295
21.04.2025

Наступного тижня команда американського президента Дональда Трампа вирушить до Лондона для перемовин щодо перемир’я в Україні.  

413
18.04.2025

Президент Володимир Зеленський застерігає, що держава-агресор готується до завдання нових ударів по українській енергетичній інфраструктурі.  

753 2
16.04.2025

Президент США Дональд Трамп відмовився передати Україні системи Patriot, навіть попри пропозицію придбати зброю за 50 мільярдів доларів.    

938