Safe Menu: як чат-бот допоможе у боротьбі з COVID-19

На Землі новий «диктатор» – COVID-19 і ми змушені пристосуватись до життя в нових умовах.

Психологи кажуть, що після пандемії наше ставлення до звичайних речей кардинально зміниться. Ми вже почали звикати до того, що руки треба постійно дезінфікувати, а розраховуватися найбезпечніше безконтактно.

Кожного дня ми перебуваємо на своєрідному «полі бою», адже не можемо гарантувати собі стовідсоткову безпеку.

Особливу увагу тепер привертають поверхні, адже їх за день можуть торкатися сотні людей. Меню у закладах теж у «небезпечній зоні». Аби спростити процес замовлення та зробити його безпечним для відвідувачів, команда Safe Menu під час міжнародного онлайн-хакатону Hack the New World розробила чат-бота, який генерує безконтактне меню для закладів громадського харчування в декілька кліків. Усе це – безкоштовно.

Назар Приймак, співзасновник Safe Menu родом із Надвірної, на даний час мешкає у Львові. Він розповів Фіртці, як створювали бота та як він працює.

«Під час карантину заклади дуже часто змінюють ціни, страви, концепцію, - каже Назар, - Для цих змін потрібно змінювати дизайн, використовувати багато паперу, ресурсів, а наше рішення дозволило це все зробити онлайн в декілька кліків та безкоштовно.

Ви також часто чуєте від офіціанта «цієї страви немає в наявності»? Дуже дратують такі фрази, в нашому рішенні власник закладу зможе приховати страви яких немає. Наприклад: закінчились інгредієнти».

Назар вважає такого бота актуальним, адже коли ідею презентували 17 травня - у світі було 3 мільйони хворих на COVID-19, а станом на 10 липня вже понад 12 мільйонів хворих.

Команда Safe Menu має трирічний досвід створення чат-ботів, а на онлайн-хакатоні Hack the New World зайняли призове місце.


«Ми мали 48 годин безперервної роботи, щоб презентувати свою ідею перед журі. У висновку команда зайняла ІІ місце та отримала гранд в розмірі 2000$ на реалізацію ідеї, також ми отримали PR підтримку та експертизу від партнерів хакатону.

Наша Dream Team (так, жартуючи, ми себе називали на хакатоні) складалась з шести учасників, але після змагань в нас була потреба в кращому дизайні і ми запросили ще одного учасника, тепер нас семеро».

Чи ресторатор, чи будь-хто може створити своє онлайн-меню. Все дуже просто: потрібно відповісти на кілька запитань у Facebook-месенджері: вказати назву закладу, категорії (напої, їжа та інше), назви страв і ціну та при наявності додати їх фотографії, в результаті чат-бот згенерує QR-код.

Наступним кроком власник закладу може завантажити його та роздрукувати. QR-код не змінюватиметься, якщо заклад додаватиме нові страви до свого меню або змінюватимете ціну. Передруковувати його щоразу немає потреби. 

Використовувати чат-бота може кожен і будь-де, у команди вже клієнти з Туреччини, Мальти та інших країн, а в Івано-Франківську домовились про співпрацю з відомими закладами.

Найкращі відгуки для винахідників - це слова подяки підприємців, які користуються ботом та піклуються про безпеку своїх відвідувачів та персоналу.

«Зазвичай, підприємці запитують "Чому безкоштовно?" Рішення створювалось як таке, що допомагає в боротьбі з COVID-19: якщо хоч одна людина збереже своє здоров’я завдяки, тому що використовувала QR-меню і не торкалася паперового - наша місія успішна, адже вірус на папері живе від 3 до 24 годин».

Команда Safe Menu впевнена, що через деяких час більшість відвідувачів будуть робити замовлення страв одразу в своєму телефоні і не потрібно буде очікувати офіціанта. Програмісти працюють над цим, також до свого рішення планують додати декілька функцій: аналітика, кількість сканувань QR-меню та онлайн-переклад на будь-яку мову.

«Уявіть собі, що будь-який турист зможе оглянути меню кафе на своїй рідній мові та оплатити через телефон відразу у закладі, ну чим ж не майбутнє?».

Кожен може порекомендувати адміністратору свого улюбленого закладу цього бота, аби зробити #Безпечне_меню.


Коментарі ()

20.08.2025

Гендиректорка ПрАТ «Сегежа Україна» передала синові активи підприємства за 184 мільйони гривень, обійшовши санкції та завдавши державі збитків. Що стоїть за цією схемою? Фіртка з'ясовувала деталі кримінального провадження та схему, яка, за версією слідства, допомогла обійти санкції проти російських акціонерів.

1770
15.08.2025
Вікторія Матіїв

Дружина полеглого захисника Богдана Микицей розповіла журналістці Фіртки, яким був її чоловік — удома, серед близьких та на фронті.   

1633
10.08.2025
Олександр Мізін

Схеми з державною землею в Івано-Франківській та Львівській областях викривають системні зловживання: розкрадання коштів на врожаю, рейдерство, незаконна приватизація.

1298
07.08.2025
Лука Головенський

Про історію блаженної Едігни нам вперше в інтерв’ю розповів отець Володимир Війтович, настоятель головного Храму УГКЦ в Мюнхені.

2569
06.08.2025

Фіртка зібрала офіційну статистику щодо внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області. За цими цифрами — реальні життя людей, зі своїми радощами та бідами, які прагнуть гідного майбутнього попри всі виклики.

6197
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

5226 25

Східне християнство — найпоширеніша релігійна традиція в Україні. Православна церква України і Українська греко-католицька церква мають подібний устав і обряди, і вони глибоко вкорінені в українську культуру.  

71

Цього дня, рівно 148 років тому, 22 серпня 1877 року народився мій прапрадід Самійло Головенський. Він був козацького роду, заможним, володів 30-ма гектарами поля та млином. В радянські часи його назвали «куркулем».

557

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

518

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

619
19.08.2025

Цьогоріч на Івано-Франківщині зафіксували зниження виробництва меду та скорочення кількості бджолосімей. Водночас споживчі ціни продовжують зростати.  

1857
15.08.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

768
11.08.2025

На Прикарпатті аграрії вже зібрали третину врожаю зернових та зернобобових.  

594
19.08.2025

У Гошеві відбудеться молодіжна піша проща, присвячена молитві за Україну.  

580
14.08.2025

У селі Старуня 22 серпня 2025 року відбудеться урочисте освячення храмового комплексу Блаженного священномученика Симеона Лукача.  

1496
11.08.2025

Нічні чування відбудуться з 12 на 13 серпня в Погінському монастирі, що на Івано-Франківщині.  

917
06.08.2025

У день Преображення Господнього, 6 серпня, в івано-франківських храмах традиційно відбулося освячення плодів та кошиків із дарами врожаю.  

977
05.08.2025

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

1023
16.08.2025

Так виглядає, що Трамп принижений путіним. Трамп ризикнув, поставивши на кон хоч і не все, але багато. І програв. Перед самітом на Алясці він заявляв, що якщо не досягне за результатами особистої зустрічі припинення вогню в Україні, то буде незадоволеним. Припинення вогню він не отримав. Але після тригодинних переговорів заявив, що оцінка зустрічі — «десять з десяти».  

890
07.08.2025

Президент України Володимир Зеленський посів друге місце в рейтингу світових політиків за позитивним сприйняттям у США. Вище тільки Папа Лев ХІV.  

689
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

753
02.08.2025

Президент США Дональд Трамп заявив про кількість втрат росіян у 2025 році.  

773