Смачна осінь: 5 корисних страв з сезонних продуктів

 

/data/blog/117409/46b2a83972e193215baa3a6165a52ac5.jpg

 

Чисельні дослідження дієтологів підтверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. А восени нам надається прекрасна можливість запастися усіма необхідними вітамінами і мікроелементами перед довгою зимою. В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв з сезонних продуктів.
 

Гарбузовий суп з солодким перцем

Гарбуз - один з найкорисніших овочів на планеті. Він багатий бета-каротином, вітамінами С, Е, В1, В2, РР, а також він містить калій, кальцій, магній, залізо та фтор. У супі-пюре гарбуз зберігає багато корисних речовин, а в 100 г такого супу всього 70 ккал

Інгредієнти

Гарбуз - 1 шт.
Рис - 2/3 ст.
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Червоний солодкий перець - 2 шт.
Масло вершкове - 1 ст.л.
Вершки - 1,5 ст.
Вода - 1 ст.
Сіль, перець за смаком

Приготування

Очистіть гарбуз від шкірки і насіння. М'якоть наріжте кубиками.

Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 м'якоті гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин.

Подрібніть зажарку в блендері.

До пюре додасте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, що залишилася гарбуз, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.

В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин.

Перед подачею підсмажте грінки і посипте зеленню.

Салат із запеченим гарбузом і буряком з козячим сиром

Буряк є демісезонні овочем, який доступний в будь-який час року. Поєднання у ставах гарбуза і буряків з козячим сиром давно стало традиційним.Таке багатство смаків і текстур безсумніву прикрасить будь-яку страву, а ще  легко збагачувать ваше повсякденне меню. 

Інгредієнти

Буряк - 400 г.
Гарбуз - 400 г.
Шпинат 60 г.
Козячий сир - 100 г.
Бальзамічний оцет - 2 ст. л.
Часник - 3 зубчика
Оливкова олія - 100 мл.
Мед - 1 ст. л.
Сіль, перець.

Приготування

Очистіть гарбуз і буряк від шкірки. Розігрійте духовку до 200 ˚ С.

Наріжте гарбуз і буряк невеликими скибочками. Вистеліть велике деко папером для запікання.

Спочатку викладіть на деко нарізаний буряк, заправте її оливковою олією, сіллю і перцем. Додайте два розчавлених зубчики часнику (прямо в шкірці). Добре все перемішайте руками і відсуньте буряк в один кінець дека, щоб вона не забарвила гарбуз. Запікайте буряки в духовці 15 хвилин, поки він не стане злегка м'яким.

Дістаньте деко з буряком. На вільну половину викладіть гарбуз, заправлений олією, сіллю, перцем і часником. Поставте в духовку і випікайте все разом протягом 25-30 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.

З'єднайте в невеликій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і мед. 

Викладіть гарбуз і буряк на велику тарілку, полийте заправкою і перемішайте. Додайте листя шпинату.

Зверху готовий салат посипте козячим сиром.

Грибний пиріг з опеньками і сиром

На відміну від печериць, які можна знайти в магазинах цілий рік, лісові гриби хороші як раз восени. Опеньки — одні з найулюбленіших і найпопулярніших грибів. У них міститься велика кількість вітамінів: С, Е, РР, групи В. мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, натрій, залізо, магній, мідь, цинк. За змістом фосфору і кальцію опеньки можуть конкурувати з рибою. Пропонуємо приготувати пиріг з опеньками і сиром.

Інгредієнти

Опеньків - 800 г.
Борошна - 650 г.
Вода - 1 склянка.
Сир Гауда - 150 г.
Вершкове масло - 50 г.
Олія - 50 мл.
Яйце - 2 шт.
Цукр - 1 ст. л. 
Дріжджі сухі - 1 ст. л. 
Сіль, перець.

Приготування

Спочатку робимо опару. Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів і відставляємо в тепле місце.

600 г просячного борошна викладаємо гіркою, робимо в центрі поглиблення і розбиваємо в нього яйце. Плавно вводимо ⅔ склянки води і опару з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.

В киплячу воду кидаєммо опеньків, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушують. Потім обсмажуємо гриби на оляї до готовності.

Коли тісто збільшиться в об'ємі в 2-3 рази з'єднати з розтопленим вершковим маслом, вимісити тісто знову, покласти в миску і накрити, залишити в теплому місті, щоб підійшло.

Коли тісто збільшиться в об'ємі розділити його на дві нерівні частини. Ту, що побільше, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.

Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.

Сливовий пиріг з корицею

В соковитій м’якоті сливи міститься більше мінералів ніж в грушах або яблуках. Вона багата цинком, міддю, кальцієм, натрієм, йодом, фосфором, залізом і калієм. В ній присутні пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди. Користь слив, особливо чорних, полягає у великій концентрації в їх м’якоті вітаміну В2, що покращує білковий обмін і зміцнює нервову систему. 

Інгредієнти

Для теста:
Борошно - 1,5 склянки.
Розпушувач  - 2 ч.л.
Цукор - 3/4 склянки.
Олія - 1/4 склянки
Яйце - 1 шт.
Молоко - 1/2 склянки
Сіль дрібка.

Для начинки і посипання:
Сливи - 500 г.
Цукор - 1 ст.л.
Кориця -1 ч.л.
Вершкове масло - 2 ст.л.
Цукрова пудра.

Приготування

Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З'єднати і перемішати інгредієнти.

Викласти тісто на змащене олією і присипане борошном деко діаметром 20-23 см.

Викласти зверху слив розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх в тісто.

Посипати цукром і корицею і розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла.

Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг остудити і прикрасити цукровою пудрою.

Джем з журавлини

Журавлина - ягода дуже корисна, тому хоча б одна баночка варення з журавлини повинна бути в кожному домі. Вона акумулює в собі взагалі всі можливі корисні властивості, якими тільки може володіти ягода. Цілий спектр органічних кислот - гликолевая, яблучна, лимонна, хінна, щавлева і ін., вітамінів - С, В2, Р. Та інших цінних речовин, таких як каротин, пектини, ефірні масла, цукру - все це міститься в журавлині.

Інгредієнти

Журавлина - 500 г.
Цукор  - 200 г.
Лимон - 1 шт.
Яблуко - 1 шт.

Приготування

На середній терці потрібно натерти цедру лимона. Сік лимона вичавлюємо окремо.

Ретельно промиваємо журавлину, даємо їй обсохнути. Потім перекладаємо ягоду в миску, додаємо туди ж сік лимона і цукор. Гарненько перемішуємо і залишаємо так на ніч.

Також на терці натираємо яблуко, очищене від шкірки і серцевини. Перекладаємо його в сотейник, додаємо туди лимонну цедру.

Весь сік з ягід зливаємо в сотейник з яблуком, додаємо 2 ложки ягід, 150 мл води, доводимо до кипіння і варимо ще близько 25 хвилин. Яблука повинні стати м'якими, а сироп повинен загуснути.

Додаємо залишилися ягоди і варимо їх ще 5-8 хвилин.

Джем майже готовий - залишилося тільки розкласти його у стерилізовані банки, щільно закрити і залишити для зберігання в прохолодному і сухому місці.
 
Смачного!

 

uamodna.com


05.10.2016 1548 0
Коментарі (0)

23.04.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура вважає, що ділянки закладу незаконно передали підприємцям нібито для практичних занять учнів, але насправді їх використовували для вирощування врожаю на продаж. Фіртка провела журналістське розслідування щодо цих випадків, зокрема розглянула судові документи. З цими ексклюзивними матеріалами ознайомимо читачів.

758
21.04.2025
Лука Головенський

Де саме в Мюнхені були вбиті агентом КДБ Степан Бандера та Лев Ребет, де знаходилися офіси ОУН, Антибільшовицького Блоку Народів, газетні редакції та проживали Ярослав та Ярослава Стецьки, — про все це у нашому сьогоднішньому дослідженні.

1722
16.04.2025
Тетяна Ткаченко

Про свій шлях у війську, байдужість тилу, сучасні методи мобілізації, терміни служби та історії з війни, які залишили глибокий слід у пам’яті, капітан медичної служби, командир кейсевак-групи 1 батальйону 93-ї бригади Олександр Соколюк розповів  журналістці Фіртки.

3304
12.04.2025
Вікторія Матіїв

Про шлях до Христа, як розрізняти Божу волю від власних бажань, сумніви щодо віри, значення Пасхи та як зберігати духовний спокій під час війни, журналістка Фіртки поспілкувалася зі священником Василем Савчином, який служить в парафії святих Кирила і Методія, Лемківської церкви в Івано-Франківську.

2232 3
09.04.2025
Діана Струк

Про  долю малокомплектних шкіл на Івано-Франківщині, освітню реформу, інклюзивне навчання, виклики та перспективи в освіті, Фіртка поспілкувалася з директором Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОВА Віктором Кімаковичем.

4430
07.04.2025
Олег Головенський

З аналізу декларацій народних депутатів з Івано-Франківщини сьогодні Фіртка розпочинає цикл матеріалів про декларації депутатів, політиків, службовців, силовиків та суддів Прикарпаття.  

6176

Гори не знають політики. Живуть вони поза категоріями лівих і правих, в тих краях, де закінчується система політичних координат, і де розквітає гірський едельвейс, де живуть часи лицарської величі Німеччини, що лише чекають свого часу.

592

Хто уникає позиції перед лицем зла — вже займає позицію. І не на боці добра.

529

Нам фактично  все відомо про смерть Ісуса Христа. А як закінчилось життя його найближчих учнів відомо дуже мало. Хоча кожен з них суттєво доклався до проповіді християнської віри та її поширення.  

519

В цікаві часи живемо. Яке покоління могло ще б спостерігати «Армагедон онлайн» (або ж сингулярний перехід) — хто його знає що вийде? Щодня новини, яких колись вистачало б на десятиліття…

574
23.04.2025

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

10147
18.04.2025

Порівняно з 2024 роком, більшість товарів подорожчали.

988
16.04.2025

Від початку року ціни зросли на 3,4%. Для порівняння, по Україні в цілому інфляція у березні становила 1,5%, а з початку року — 3,5% (без урахування тимчасово окупованих територій та зон бойових дій).  

933
22.04.2025

Видання The Week UK з посиланням на колишнього секретаря померлого папи Франциска включило 45-річного кардинала-українця Миколу Бичка з Австралії в перелік кандидатів на посаду нового Папи Римського.

770
19.04.2025

Які продукти обов’язково мають бути у великодньому кошику, а що освячувати не варто, журналістка Фіртки розпитала у священника Василя Савчина.

2576
17.04.2025

Сьогодні, 17 квітня, християни відзначають Чистий четвер — особливий день у Страсному тижні, який символізує очищення тіла й душі напередодні Великодня.  

993
13.04.2025

Квітна неділя — останній день перед Страсним тижнем. Щороку навесні християни святкують особливий день — Вербну неділю.  

1305
23.04.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

34244 1
24.04.2025

У Лондоні тривають знижені до робочого рівня переговори між Великою Британією, США, Україною, Францією та Німеччиною щодо мирного плану припинення російсько-української війни.  

443
21.04.2025

Наступного тижня команда американського президента Дональда Трампа вирушить до Лондона для перемовин щодо перемир’я в Україні.  

508
18.04.2025

Президент Володимир Зеленський застерігає, що держава-агресор готується до завдання нових ударів по українській енергетичній інфраструктурі.  

853 2
16.04.2025

Президент США Дональд Трамп відмовився передати Україні системи Patriot, навіть попри пропозицію придбати зброю за 50 мільярдів доларів.    

1059