Стерильно у скляних банках: на Прикарпатті у лабораторіях вирощують саджанці лохини методом «in vitro» (ФОТО)

«Долина-Агро» – один з найбільших українських розсадників, де вирощують саджанці лохини, пеларгонії та герані.

З 2011 року тут працює лабораторія «in vitro», а продукцію підприємства вирощують фактично в усіх куточках України та за її межами, інформує Фіртка.

Відомо, що в «Долині-Агро» працюють приблизно 40 людей, 20 з яких – над вирощенням саджанців у лабораторіях.

Директор лабораторії Олег Базюк – біолог та дослідник, який свого часу писав дисертацію про техніку «in vitro».

«In vitro» – це технологія, яка дозволяє розмножувати велику кількість чистих, майже стерильних, рослин. Тобто вирощуємо їх не у звичному природному середовищі, а в скляних банках.

Сам процес полягає в тому, що ми беремо бруньку з рослини, яка є чистою від вірусів, вбиваємо всі бактерії та грибки, висаджуємо цю бруньку в стерильне середовище і тоді очікуємо, коли вона виросте кущиком і дасть мініатюрні рослини», - пояснює Олег Базюк.

Згодом, за його словами, цю рослинку розмножують так само як, до прикладу, смородину, лише не в ґрунті, а в стерильних умовах та відправляють на розсадник в спеціальні горшки із торфом.

Там рослини звикають до іншого повітря та вологості, після чого їх продають українським фермерам та експортують за кордон.

До слова, Олег Базюк підкреслив, що господарство нині досить активно співпрацює з іноземними підприємствами та отримує ліцензію на розмноження садибного матеріалу.

«До прикладу, це є Спілка розсадників Німеччини, також працюємо спільно з нідерландцями, шотландцями та австралійцями.

Вкладаємо досить великі кошти у виведення своїх сортів лохини. Ми бачимо перспективи цього бізнесу, тому активно розвиваємо селекційний та біотехнологічний напрямок, - зазначив він.

Зараз приблизно 70% саджанців у «Долині-Агро» - це лохина, тому що на неї найбільший попит, втім з часом у лабораторіях планують збільшити вирощення й квітів.

«Процес такої роботи доволі тривалий. З моменту, коли ми беремо бруньку й до моменту, коли продаємо фермерам готовий саджанець лохини проходить два-три роки.

Роздрібна ціна за саджанець становить приблизно 75 гривень, однак при гуртовій закупівлі ціни нижчі», - додав директор «Долини-Агро».

Чоловік також розповів, що нині підприємство включене до значної кількості проєктів по посадці плантацій. Відтак, кількість робочого персоналу планують збільшити.

«Я працюю тут лаборантом-техніком вже другий рік. Моя задача полягає в тому, щоб намножити якомога більше рослин.

Тобто беру одну маточну рослину, ріжу її на кілька частин і тоді вже розставляю в окремі банки у стерильне середовище. Робота ця складна, потребує пильності, чистоти і уважності.

У випадку, якщо середовище нестерильне – утворюються бактерії та грибки. В такому випадку доводиться рослинку утилізувати», - каже біолог Марія, працівниця фірми «Долина-Агро».

Працівниця також розповіла кореспондентці Фіртки, що у лабораторіях розмножують різні сорти лохини, зокрема ранні, середні та пізні. Найпопулярніший сорт у «Долині-Агро» – це дюк. Його вирощують в ламінарах, де обов’язково треба підтримувати стерильність.

До речі, за словами Олега Базюка, фахівці лабораторій сьогодні допомагають всім охочим започаткувати власний бізнес.

«Ми допомагаємо багатьом місцевим підприємцям-початківцям ягідного бізнесу, зокрема налагодити високотехнологічне вирощування ягід лохини. Ділимося своїм досвідом. Крім того, ми співпрацюємо з різними університетами, навчаємо людей, які приходять до нас», - ділиться біолог.

Крім того, у 2014 році фахівці почали працювати над виведенням власних сортів. Цей процес триває досі.

«Якщо ми маємо один екземпляр куща певного сорту і хочемо його розмножити, то мусимо для тестування розвести хоча б тисячу рослин з нього. Це можна зробити за рік. Але якщо йдеться про сотню тисяч – то такий процес вже значно триваліший.

Будемо пробувати як рослини поводитимуться в Україні. Якщо виправдають – будемо розмножувати на масове виробництво і експортувати закордон», - каже Базюк.

Директор «Долина-Агро» розповів кореспондентці Фіртки, що в Україні є доволі багато сортів лохини, втім зовсім мало морозостійких та пристосованих до погодних умов в Україні.

«Взагалі лохину вважають ягодою наступного століття. Вона має ті самі поживні елементи, що й лісова чорниця, лиш не кисла. Завдяки цьому її дуже люблять діти.

Наприклад, в Англії є така звичка, що кожна дитина повинна в день з’їдати по 100 грамів червоних ягід. Ну, малини чи суниць ви стільки не з’їсте, бо вони кислі, що не скажеш про лохину, особливо про нові сорти, які з кожним разом ще смачніші та ще більші за розміром.

Останні роки у супермаркетах плоди лохини можна побачити цілорічно. Літом багато ми експортуємо, натомість в зимовий період з південних країн привозять нам. Цьогоріч, наприклад, ми продали сотні тисяч саджанців. Думаю, десь пів мільйона є», - підкреслив чоловік.

Також, як зазначив Олег Базюк, в Європі лісова ягода дорожча, ніж лохина. Тим часом у нас навпаки, бо є достатньо ресурсів для вирощення першого.

«Втім, думаю, що з часом й лісова ягода в Україні буде дорожчати, бо зменшуються її ресурси через неправильне збирання.

Зараз лохина є доволі вартісною, але коли її кількість на ринку зросте – ціна впаде. Тоді її споживатимуть ще більше. Бо цього року, на мою думку, вона була аж задорога», - підкреслив біолог.

Більше світлин у фотогалереї.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!

Фотогалерея


08.01.2022 Тіна Любчик 10367 2
Коментарі (2)

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

762
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4437
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1562
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10777
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3258
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3537

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

12858

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

879

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1128

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

885
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6282 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31898 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11480
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8104
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1152
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7620 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38686 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

737
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4590
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1126
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1478