Свинина по-папуаськи або їжа, від якої пухнуть животи (фото)

 

/data/blog/41448/d6fc2b77ae702e7f6975952ea446047c.jpg?Oct%202,%202013%204:51:37%20PM
Нас оточують з півтора десятки представників племені Дані. В руках одного чоловіка лук і стріли, двоє інших тримають порося. Впевненим пострілом лучник влучає у тварину. Поруч розпалюють багаття…

Місце події — село Суокосімо у долині Балієм, Папуа. Тут готуються до бенкету. Головна страва на обідньому столі — свинина. Це делікатес і справжня розкіш. М’ясо Дані їдять лише, якщо мають вагомий привід — зазвичай якесь святкування. І це при тому, що свині у долині повсюди. Їх можна побачити будь-де: то вони жують поліетилен на смітниках, то возяться у болоті, то вишукують щось у хащах біля ріки. Спершу видається, що поросята нічийні і нікому до них взагалі немає діла. Але це не так. У кожному більшому чи меншому селі точно знають, скільки тварин і якого розміру бродить в околицях.


Ціна такої свині — близько п’яти мільйонів


Свині в цьому регіоні коштують дорого. Ціна дорослої тварини 5–8 мільйонів індонезійських рупій (один мільйон — трохи менше ста доларів). Порося, яке за розмірами більше нагадувало в міру вгодованого пса, оцінили в приблизно 200 доларів. Свідками приготування саме такого екземпляра ми й стали.


Лучник готується вбити порося


Приготування свині в долині Балієм — це цілий ритуал. Унікальний, дивний, древній, химерний, огидний, захоплюючий — можна продовжувати скільки завгодно. Все залежить, як оцінювати побачене.

Молоде порося вбивають пострілом з лука. Це справа виключно чоловіча.

Зі ще живого поросяти відрізають шматок вуха і одразу віддають дитині. Такий собі делікатес або все найкраще — дітям.


Із делікатесом у руках
Автор фото — Софія Вовк 


Кількома вправними рухами чоловіки розпалюють вогонь. В багатті не просто сухі гілки, значно важливішим тут є каміння, що перекладене дровам.

Перш ніж готувати страву, каміння необхідно добряче розжарити. Паралельно починається підготовка м’яса. Щоб було легше здерти шкіру, порося обсмалюють та вичищають нутрощі.

Доісторична пароварка або гаряче сирим не буває

Їжу готують древнім способом у земляній печі. Для цього яму, завглибшки близько півметра, ретельно викладають сіном, травою та щедро поливають водою.

 


Автор фото — Софія Вовк


Далі — акуратно вимощують розпечене у вогні каміння. Воно й забезпечує необхідну для приготування страви температуру.

Виклавши гаряче каміння, імпровізовану піч знову наповнюють травою. Знову заливають воду і так кілька разів.

У процесі беруть участь усі — і чоловіки, і жінки. На облаштованій просто неба кухні ніхто нікому не заважає — все дуже організовано.


Автор фото — Тетяна Шунтова


Тепер у доісторичну пароварку можна викладати продукти.

Набір насправді дуже бідний — лише коренеплоди, з-поміж яких найбільш поживний топінамбур або солодка картопля.

Кілька кілограмів овочів знову густо вкривають травою. І знову каміння.


Солодка картопля — головний продукт у меню племені


Нарешті настав час для приготування м’яса. Свинину кладуть поверх зелені, абсолютно нічим не приправляючи.

Трави і так поділяться смаками й ароматами. Всі інгредієнти вкотре вкривають травою, банановим листям і сіном.


Автор фото — Олександр Філатов


Фінальний штрих або ж одна з кульмінацій дійства — всі разом притискають чи то пак трамбують утворену скирту руками та ногами, аби всередині все добре пройшло парою.

Єдиний елемент сучасності у древній технології приготування м’яса — шматок клейонки, якою в кінці огортають скирту. Вона допомагає втримати пару та забезпечити високу температуру всередині. На цьому все. Залишилось чекати близько години, аби овочі та м’ясо пропеклись.

Розбирають приготоване також поетапно. М’ясо, овочі, зелень — от і все меню обіду по-багатому. Таке Дані дозволяють собі нечасто. Найцінніше — м’ясо — чоловіки порівну ділять між усіма. Замість тарілок і скатертини — бананове листя. Їдять сидячи на землі, звісно ж руками.


Свинина за рецептом Дані


Печена чи то парена по-папуаськи свинина на смак щонайменше дивна. Маленького шматочка для дегустації було достатньо, щоб зрозуміти, що м’ясо, на яке ми стільки чекали, — напівсире.

Але не нам вчити папуаські племена готувати. Впевнена, наші рідні відбивні чи шашлик навряд чи смакуватимуть Дані. Через кілька годин після дегустації організми кількох з нас трохи збунтували. Мій на диво видався стійким:-)


Овочі і трава, трава і овочі — класичне меню Дані
Автор фото — Тетяна Шунтова


Значно прийнятніші для наших шлунків — печені овочі. Непогані на смак, а якщо додати кілька соусів, взагалі супер. Трава, якою перекладали каміння, це теж їжа. І теж доволі пристойна на смак. Її їдять саму печену, або ж зрідка поєднують з м’ясом.


Ілюстрація на тему — наскільки «вгодований вигляд» маємо ми у порівнянні з Дані
Автор фото — Ігор Зубенко


Овочі — це і все меню Дані. Так тут харчуються постійно. Рис у цій глибинці — рідкість, що таке хліб — не знають взагалі. Від надто одноманітного харчування у дітей набухлі животи. Людей із зайвою вагою тут не існує — просто немає на чому відгодовуватися.


Просто придивіться до дитячих животів


До речі, що таке солодощі у долині знають. Правда, таке частування — велика рідкість. Так вже склалося, що білі люди в місцевої малечі асоціюються з дрібними подарунками і чимось смачненьким.

Тож малі зустрічали нас і всюди супроводжували з криками gula-gula! В перекладі з індонезійської — цукерки. Українські барбариски, дюшеси, рачки, м’ятні та інші льодяники розійшлися на ура.

 

Софія Вовк, 24tv


02.10.2013 Софія Вовк 2242 0
Коментарі (0)

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

819
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4445
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1575
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10787
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3263
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3543

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

13168

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

889

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1132

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

905
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6288 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31903 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11491
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8111
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1158
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7624 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38690 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

744
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4595
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1130
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1481