У рамках Міжнародного мистецького фестивалю країн Карпатського регіону «Carpathian SPACE» 19 квітня 2016 року в Інституті туризму відбулася виставка страв країн Карпатського регіону «Карпатські наїдки».
Організатор заходу - кафедра готельно-ресторанної та курортної справи. У проведенні свята також взяв участь ансамбль танцю «Дивоцвіт» Інституту мистецтв (керівники – старші викладачі кафедри театрального і хореографічного мистецтва Юрій Скобель і Василь Шеремета), інформує Фіртка з посиланням на прес-службу ПНУ.
Смачні оригінальні страви національних кухонь України, Австрії, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини та Чехії, що мають регіональні й етнографічні особливості і близькі до традиційнoї гуцульської та бойківської кухонь, приготували студенти і викладачі кафедри готельно-ресторанної та курортної справи.
Чехія славиться своїм часниковим супом – часничкою, кнедлями і тартельником, грибним соусом і, звичайно, штруделем з вишнями.
М’ясні страви Австрії відомі всьому світу. То ж як обійтися без рульки по-австрійськи, що подається, зазвичай, з картопляним гарніром. Національну кухню доповнюють галушки з квашеної капусти та родзинка країни – торт «Захер» і кава по-віденськи.
На столі Польщі вирізняються жур і бігос, закуска з оселедця, ліниві вареники та узвар. Сільськогосподарська Румунія славиться туканом, мамалигою, випічкою з кісточковими фруктами та киселем.
Угорщину не уявляємо без страв, основним інгредієнтом яких є паприка. Тому не дивно, що цю країну представляють бограч та ковбаски по-угорськи. А на десерт подають ретеш з вишнями.
Словаччина славиться стравами, що компілюють національні кухні навколишніх країн, але зі своїми етнографічними особливостями. Тут представлено випражаний сир, спішську похутьку, сирні кнедлики й картопляні оладки.
Сербську кухню важко уявити без плескавиці по-сербськи, бурека, гібаниці та цльоцків зі шпинату.
І, нарешті, Україна ! Багатотисячну колоритну національну кухню, що відображає у нашому випадку кухні етнографічних груп українців Карпат, представляють тертяники (терчєники, тертюхи), крученики з грибами, білі гриби. А на десерт – налисники з маком та карпатський чай.
Презентацію національних кухонь з використанням сучасних комп’ютерних технологій здійснювали студенти II–IV курсів під супроводом народних мотивів кожної з країн Карпатського регіону.
Ця подія, як зазначили організатори, сприятиме перетворенню Прикарпаття на перлину кулінарного туризму.