Комісія з контролю харчування дітей виявила порушення у франківській школі №13

 

 

На виконання розпорядження міського голови «Про створення комісії для здійснення контролю за харчуванням дітей у навчальних закладах міста» 16 березня здійснено вивчення стану організації харчування учнів у ЗШ №13.

 

Послуги з організації гарячого харчування у даному закладі надає приватний підприємець Копчак Микола Васильович, інформує Фіртка з посиланням на на управління освіти.

 

У ході вивчення виявлено численні порушення.

 

Примірне двотижневе меню погоджене Івано-Франківським міськрайонним управлінням Держсанепідемслужби в Івано-Франківській області 01.02.2016р. окремо для учнів 1-4 класів (сніданок, обід) та для учнів 5-11 кл. (сніданок, обід). Щоденне меню-розклад  складене єдиним для учнів 1-4 та 5-11 класів (сніданок, обід), не враховано вікові групи, наведені в нормах харчування.

 

На час перевірки (9.00 год.) в інформаційному кутку було представлене щоденне меню-розклад минулого дня (15.03.2016р.). На вимогу членів комісії  щоденне меню-розклад  на 16.03.2016р. було представлене після сніданку. Дане меню укладене заввиробництвом  Андрощук  М.М., погоджене приватним підприємцем, підписане медичним працівником школи Франчук У.В.

 

Бракераж приготовленого сніданку проведено своєчасно медичним працівником,  про що свідчить запис у журналі бракеражу готової продукції.

 

Калькуляційні картки страв частково систематизовані. Укладено та затверджено графік видачі їжі учням школи.

 

Списки учнів, котрим необхідне дієтичне харчування, укладені медичним працівником Франчук У.В. (за списком 28 учнів). Заяви батьків на згоду забезпечення дітей дієтичним харчуванням відсутні. Дієтичне харчування не організоване.

 

Спостерігається невідповідність:

- вагових норм  у примірному двотижневому меню, щоденному меню – розкладі, контрольній порції  та виданій порції учням;

- вартості сніданків;

- страв, виданих учням для споживання.

 

Хімічний склад раціону значно перевищений за вмістом вуглеводів.

 

Порція сніданку вартістю 11,00 грн.: три смажені оладки, политі варенням, бутерброд з маслом і твердим сиром,  200г какао з згущеним молоком.

 

Не проводиться контроль температурного режиму їжі, яка видається  учням.

 

Асортимент буфетної продукції складає 7 найменувань страв, серед них бутерброди - 10 видів. На день перевірки у наявності був один вид – бутерброд з маслом і твердим сиром.

 

За кількістю та асортиментом у шкільному буфеті переважають фасовані кондитерські вироби (19 найменувань, що становить 68% від загального асортименту страв); 14% від загального асортименту становлять вироби власного виробництва (салати - 7%, випічка – 7%).

 

Буфетна продукція (два види салатів власного виробництва) зберігаються без холодильного обладнання. В асортименті кондитерських виробів наявні продукти, до складу яких входять харчові добавки.

 

Використовується бутильована негазована сертифікована вода, яка знаходиться у приміщенні обідньої зали. Посуд для води відсутній.

 

Кип’ячена вода з лимоном без встановленої дати приготування, сумнівної якості. Оформлено куток споживача з необхідною інформацією для батьків, педагогів, учнів. На час проведення перевірки  книги відгуків та пропозицій на видному і доступному для споживачів місці не виявлено.

 

Договори на постачання продуктів харчування  представлені. Супровідні документи на продукти харчування частково представлені, потребують чіткої систематизації.

 

Продукти харчування зберігаються у пристосованому приміщенні. Стан приміщення  незадовільний. В одному приміщенні виявлено:  продукти харчування (яйця, родзинки), встановлено м’ясорубку, на якій готувався фарш, два брудні (зовнішня і внутрішня поверхні) холодильники, електросковорідку.

 

В холодильній камері виявлено молочні та м’ясні продукти; в морозильній камері – заморожені продукти невстановленого походження.

 

Робочі столи на харчоблоці частково марковані. Продукти харчування розміщені хаотично.

 

Приміщення для миття посуду у незадовільному стані (підлога брудна, на підлозі – залишки сміття, у ванні серед брудного посуду  виявлено тарілку з котлетами невідомого терміну приготування; поряд з чистим посудом зберігається брудний та неякісно помитий посуд).

 

У наявності єдині терези з визначеним терміном повірки. Термін використання дезінфікуючих засобів протермінований. Не представлені супровідні документи на підтвердження їх якості.

 

Інвентар для прибирання наявний, однак, не маркований, брудний.

 

Місце його зберігання – приміщення для миття посуду. Прибирання не проводиться належним чином. Одяг працівників харчоблоку: фартухи синього кольору, білі ковпаки. У наявності один рушник поряд з місцем для миття рук.

 

Шкільна їдальня розташована у цокольному  приміщенні. Спостерігається часткова задимленість приміщення харчоблоку та обідньої зали. Витяжна вентиляція не функціонує належним чином. Обладнання застаріле та потребує заміни.

 

Стан приміщення обідньої зали задовільний.

 

Наявний частково неякісно помитий посуд. Налите у горнятка без вушок гаряче какао викликало незручність у дітей.

 

/data/blog/101988/110e1b30f077ed38e2023768f343f573.JPG

/data/blog/101988/e229a0305ddbda90f842c0a6e6b19ce7.JPG

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Комісія з контролю харчування дітей виявила порушення у франківській школі №28


17.03.2016 1990 0
Коментарі (0)

17.12.2025
Микола Данилів

Під час повномасштабної війни самовільне залишення військової частини стало серйозною проблемою для Збройних сил України.

211
11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

1035
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4763
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1771
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10930
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3431

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

18806

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

1023

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1281

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

1038
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6429 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

32012 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11651
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8305
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1282
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7731 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38792 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

961
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4731
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1242
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1607