Костянтин Грубич: Кожен раз відкриваю для себе Івано-Франківськ

 

/data/blog/91748/0b36abe4a36cebb478161dbd0c24a4fe.jpg

 

Нещодавно, відомий журналіст та телеведучий Костянтин Грубич презентував у нашому місті свою кулінарну книгу «Смачна країна». Нам вдалось поспілкуватись з ним та дізнатись дуже багато цікавого про традиції української кухні, нову книгу та те, що Костянтину подобається в Івано-Франківську.

 

Захоплення кулінарією


Можна сказати, що не я обрав кулінарію — це вона мене обрала. Почалось все ще тоді, коли я працював кореспондентом новин ТСН, під час Помаранчевої революції. Тодішнє керівництво каналу вирішило створити кулінарний проект, на каналі такого ще не було, але саме такий, щоб підтримував національне піднесення, яке тоді особливо загострилось. Основна ідея — українська кухня, але щоб це було поєднання сучасності та національних традицій.

От саме мені запропонували розробляти концепцію проекту. Наші «творчі потуги» тривали декілька тижнів: обдумувалась назва проекту, головні ідеї, варіанти сценарію та «готової картинки» в кінцевому результаті. Так у Олександра Роднянського виникла ідея назви «Смачна країна» — цікаво, унікально, та й вона сама за себе говорила.
Ми придумали, щоб ведучим програми стала відома людина, до якої в гості приходитимуть не менш впізнавані та медійні персони. На той час все так співпало, що ми обрали Олександра Пономарьова — він саме купив велику і простору квартиру, з хорошою кухнею, адже саме в нього вдома проходили зйомки програми.

Фото:Костянтин Грубич

Мені було цікаво, але не зовсім. Писати сценарій? Не моє. На той час, не хотілось витрачати весь свій ресурс на таке. Тож, я придумав додавати в програму цікаві сюжети — я їздив на Батьківщину наших зіркових героїв, розшукував оригінальні рецепти у знайомих зірки, родичів чи друзів та готував їх — це було як вітання з дому.
Такі невеличкі сюжети знайшли дуже хороший відгук: гостям було приємно побачити рідні місця, отримати привіт від знайомих, а телеглядачам — сподобалась душевність та по -домашньому тепла атмосфера. Рейтинги програми росли. Тож, моя «кулінарна подорож» почалась саме з «Смачної країни».
До того я не надто цікавився кулінарією, так як  і всі — суто для себе та родини.

Знак якості


Після проекту «Смачна країна» мені запропонували роботу на телеканалі «Інтер» — саме готували програму «Знак якості». Мене це дещо засмутило: знову ці тарілки, продукти….не хотілось ще раз «заходити в цю воду». В той час мені саме дали нагороду «Телетріумф», «Кращий журналіст» —  думав, що буду займатись публіцистикою та документальними фільмами. Хотілось чогось нового та дійсно «журналістського». Хоча, дізнавшись більше про проект та основну ідею — подумав, що кожного дня бути в ефірі та допомагати нашим глядачам — серйозна та корисна справа. Навіть, переглянувши назву «Знак якості» і, якщо забрати одну з букв — вийде «Знак кості» — це знак для мене. Я погодився, і не пошкодував. Так і закрутилась робота в новому проекті.

Фото:Костянтин Грубич


Книга видавалась майже 10 років


Після закриття проекту, у мене було два варіанти: нічого не робити або впасти в депресію. Тоді ж я згадав про Мар’яну Савку, Видавництво Старого лева, яка мені пропонувала за матеріалами сюжетів «Смачної країни» — написати книгу українських рецептів. Тоді я це сприйняв не надто серйозно — де я, а де кулінарна книга. Так і розійшлись хто куди: вона зникла і я зник. А от вже за 7 років мені чомусь це пригадалось.
Я розшукав Мар’яну і запитав чи це все ще актуально, вона, як чемна людина, звісно ж погодилась (сміється — прим.ред.). З того часу й почалась робота над книгою, яка тривала цілих 3 роки.

Фото:Костянтин ГрубичКостянтин Грубич


Концентрація народних рецептів

Книга не є стандартною збіркою рецептів — там й історія виникнення рецепту, правила готування, цікаві історії про те, як я знайшов його та ще й поради від мене. Там все унікально та незвично, адже кожен регіон нашої країни має безліч цікавих секретів кулінарії.
Хоча, найбільша концентрація цікавого та унікального — в гірських районах. Можливо це пов’язано з тим, що там будинки на великій відстані один від одного і рецепти не так швидко передавались по сусідству. Там більше користуються прийомами приготування, що збереглись ще від діда-прадіда. Люди не знають кулінарних правил, зате вони точно знають як буде смачно.
Мені взагалі здається, що цікаво дізнатись саме «домашні» та доступні рецепти. Хотілось зафіксувати залишки народної кулінарії — не знаю чи все вдалось.
Для мене головною нагородою буде те, що мене сприйматимуть як свого, будуть цікавитись моєю роботою та готуватимуть за підібраними мною рецептами.

Фото:Костянтин Грубич

«У вашому місті був з 1000 разів»

В Івано-Франківську я був неодноразово і кожного разу дивуюсь: місто дуже змінюється, модернізується, багато нових цікавих закладів, будинків, місць.

От пригадую, як відкрив ваше місто для себе: це було ще на початку 90-х, коли співпрацював з підприємством «Барва», в них тоді був дитячий відпочинковий табір «Едельвейс» — там ми знімали одну з телепередач. Тоді я прилітав до Івано-Франківська з Києва та проживав в готелі аеропорту, постійні переїзди та зйомки. Веселі часи були.  В мене вдома досі є плед, який «Барва» отримала бартером з Прибалтики.

Пам’ятаю, був такий канал «Д», для підлітків, для якого ми чи не перші знімали програму про Манявський скит. На зйомках мені стало навіть зле — таке незвично чисте повітря там було. Після того ще кілька разів там побував — знімав сюжет для «Смачної країни», готував кутю разом з монахами.

У мене дуже багато спогадів про ваше місто…. Зараз приїхав сюди з дружиною та донькою — хай краще познайомляться з Івано-Фраківськом.

 

ВЕРСАЛЬ


12.11.2015 1324 0
Коментарі (0)

23.04.2025
Дарина Кочержук-Слідак

Прокуратура вважає, що ділянки закладу незаконно передали підприємцям нібито для практичних занять учнів, але насправді їх використовували для вирощування врожаю на продаж. Фіртка провела журналістське розслідування щодо цих випадків, зокрема розглянула судові документи. З цими ексклюзивними матеріалами ознайомимо читачів.

617
21.04.2025
Лука Головенський

Де саме в Мюнхені були вбиті агентом КДБ Степан Бандера та Лев Ребет, де знаходилися офіси ОУН, Антибільшовицького Блоку Народів, газетні редакції та проживали Ярослав та Ярослава Стецьки, — про все це у нашому сьогоднішньому дослідженні.

1545
16.04.2025
Тетяна Ткаченко

Про свій шлях у війську, байдужість тилу, сучасні методи мобілізації, терміни служби та історії з війни, які залишили глибокий слід у пам’яті, капітан медичної служби, командир кейсевак-групи 1 батальйону 93-ї бригади Олександр Соколюк розповів  журналістці Фіртки.

3120
12.04.2025
Вікторія Матіїв

Про шлях до Христа, як розрізняти Божу волю від власних бажань, сумніви щодо віри, значення Пасхи та як зберігати духовний спокій під час війни, журналістка Фіртки поспілкувалася зі священником Василем Савчином, який служить в парафії святих Кирила і Методія, Лемківської церкви в Івано-Франківську.

2130 3
09.04.2025
Діана Струк

Про  долю малокомплектних шкіл на Івано-Франківщині, освітню реформу, інклюзивне навчання, виклики та перспективи в освіті, Фіртка поспілкувалася з директором Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОВА Віктором Кімаковичем.

4236
07.04.2025
Олег Головенський

З аналізу декларацій народних депутатів з Івано-Франківщини сьогодні Фіртка розпочинає цикл матеріалів про декларації депутатів, політиків, службовців, силовиків та суддів Прикарпаття.  

6003

Гори не знають політики. Живуть вони поза категоріями лівих і правих, в тих краях, де закінчується система політичних координат, і де розквітає гірський едельвейс, де живуть часи лицарської величі Німеччини, що лише чекають свого часу.

455

Хто уникає позиції перед лицем зла — вже займає позицію. І не на боці добра.

444

Нам фактично  все відомо про смерть Ісуса Христа. А як закінчилось життя його найближчих учнів відомо дуже мало. Хоча кожен з них суттєво доклався до проповіді християнської віри та її поширення.  

426

В цікаві часи живемо. Яке покоління могло ще б спостерігати «Армагедон онлайн» (або ж сингулярний перехід) — хто його знає що вийде? Щодня новини, яких колись вистачало б на десятиліття…

530
23.04.2025

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

10069
18.04.2025

Порівняно з 2024 роком, більшість товарів подорожчали.

882
16.04.2025

Від початку року ціни зросли на 3,4%. Для порівняння, по Україні в цілому інфляція у березні становила 1,5%, а з початку року — 3,5% (без урахування тимчасово окупованих територій та зон бойових дій).  

842
22.04.2025

Видання The Week UK з посиланням на колишнього секретаря померлого папи Франциска включило 45-річного кардинала-українця Миколу Бичка з Австралії в перелік кандидатів на посаду нового Папи Римського.

581
19.04.2025

Які продукти обов’язково мають бути у великодньому кошику, а що освячувати не варто, журналістка Фіртки розпитала у священника Василя Савчина.

2444
17.04.2025

Сьогодні, 17 квітня, християни відзначають Чистий четвер — особливий день у Страсному тижні, який символізує очищення тіла й душі напередодні Великодня.  

878
13.04.2025

Квітна неділя — останній день перед Страсним тижнем. Щороку навесні християни святкують особливий день — Вербну неділю.  

1207
23.04.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

34169 1
24.04.2025

У Лондоні тривають знижені до робочого рівня переговори між Великою Британією, США, Україною, Францією та Німеччиною щодо мирного плану припинення російсько-української війни.  

324
21.04.2025

Наступного тижня команда американського президента Дональда Трампа вирушить до Лондона для перемовин щодо перемир’я в Україні.  

427
18.04.2025

Президент Володимир Зеленський застерігає, що держава-агресор готується до завдання нових ударів по українській енергетичній інфраструктурі.  

768 2
16.04.2025

Президент США Дональд Трамп відмовився передати Україні системи Patriot, навіть попри пропозицію придбати зброю за 50 мільярдів доларів.    

950