Вирощування свиней, виготовлення корму та біогазовий завод: як на Прикарпатті працює та розвивається «Ґудвеллі»

На Прикарпатті з 2004 року успішно працює компанія «Ґудвеллі Україна».

Підприємство створили данці. Іноземні інвестори викупили стару покинуту ферму неподалік Калуша та відновили її за європейськими стандартами. Тут проживає близько 54 тисяч свиней. У тварин — збалансоване харчування, високоякісний догляд, постійний ветеринарний нагляд.

На сьогодні в компанії є 7 ферм, які розташовані у Галицькому й Калуському районах. Наразі компанія співпрацює з двома областями та шістьма районами. Земельний банк компанії складає майже 20 тис. га, поголів’я свиней – понад 180 тис. У них є власний комбікормовий завод та потужності для зберігання зерна.

У рік вони продають близько 38,5 тисяч тонн свинини. Вирощування свиней на фермі відбувається за данськими стандартами, які запровадив фермера з данії  Том Аксельґаард. Ці стандарти передбачають виробництво високоякісних продуктів без шкоди природі. 

Компанія займається вирощуванням зернових, виготовленням кормів, продажем свиней виключно живою вагою та виробництвом біогазу. В планах -  м’ясопереробка. Крім того, підприємство використовує органічні відходи як сировину для біогазових заводів, щоб постачати електроенергію для свого виробництва та зменшувати вплив на довкілля.

ТзОВ «Ґудвеллі Україна» є одним із найбільших роботодавців і платників податків в області, а також провідним соціальним партнером.

БІОБЕЗПЕКА

В компанії ведеться строгий контроль біобезпеки, включаючи ретельний моніторинг транспортування тварин та кормів. Всі ці заходи вживаються заради забезпечення здоров’я тварин. Адже на сьогодні є серйозна проблема – африканська чума свиней.

Відтак, всі ферми повністю загороджені, щоб унеможливити доступ диких тварин, з обмеженим доступом для людей та обладнання. Вхід на ферму забороняється без попереднього дозволу та вимагає дотримання спеціальних правил.

Працівники та гості, що заходять на ферму, повинні змінити одяг та пройти через душ. Виконується чітка процедура навантаження та розвантаження тварин. Всім новоприбулим племінним тваринам роблять аналіз крові та утримують на карантині (протягом чотирьох тижнів) перед тим, як запустити на ферму.

Вантажівкам інших компаній заборонено в’їзд на територію; всі вантажівки, включаючи власні, піддаються термообробці при температурі 70 ̊С після очистки та дезінфекції.

БІОГАЗ

У 2013 році в компанії розпочав роботу біогазовий завод, який займається переробкою біовідходів та гноївки із тваринницьких комплексів. Сьогодні будується уже другий завод, і, відповідно до стратегії компанії, кількість таких заводів має збільшуватися паралельно з будівництвом нових ферм.

Кінцевим продуктом роботи біогазового заводу є електрична та теплова енергія, яка отримується шляхом спалювання виробленого біогазу. Таким чином зменшується негативний вплив на навколишнє середовище завдяки меншій кількості викидів парникових газів.

Після виробництва біогазу, відпрацьована біомаса використовується як унікальне органічне добриво на посівних площах. Таке добриво краще засвоюється зерновими культурами та і запах майже відсутній.

Крім того, на кожній фермі є гноєзбірники, які зверху і знизу покриті «геомембраною» - щільний матеріал, який складається з суміші гуми і пластику. Це дозволяє уникати потрапляння гноївки у ґрунт та унеможливити випари.

До того, ж це дозволяє уникнути неприємного запаху. Він з’являється лише тоді, коли добриво вивозиться на орендовані землі під час польових робіт.

ЯКІСНА СВИНИНА

Виробництво ведеться на основі таких  порід свиней як Дюрок, Ландрас та Йоркшир, які були завезені з Данії. Ця порода характеризується високим статусом здоров’я, великою кількістю поросят та швидким ростом. Ферми компанії поділяються на такі види: свиноматочник, дорощування та відгодівля.

Першою ланкою виробництва є свиноматочна ферма, на якій відбувається штучне запліднення свиноматок, народження поросят та їх утримання до досягнення ваги 6 кілограмів. Свиноматочне поголів’я компанії «Ґудвеллі Україна» налічує 14 тисяч голів, які перебувають на трьох комплексах на території таких населених пунктів: Копанки та Лука Калуського району, Делієве Галицького району.

Всі процеси на стайнях проходять під пильним наглядом працівників. Кожна тварина включена в облік, де вказані всі основні характеристики та важливі дані. Для створення комфортних умов для тварин в приміщеннях підтримується спеціальний температурний режим, а також відповідна система вентиляції та освітлення.

Кожна свиноматка за один опорос народжує в середньому 16 живих і здорових поросят. Вага свиноматки – близько 250 кілограмів, а тривалість її перебування на свиноматочній фермі становить 2-3 роки.

Після запліднення свиноматки утримуються в групах до п’ятидесяти голів та можуть вільно рухатися аж до самого опоросу. В середньому свиноматки виношують поросят протягом 117 днів. Буквально за тиждень до опоросу їх переводять в індивідуальні бокси, які створені таким чином, щоб свиноматці було найзручніше вигодовувати поросят.

Слід також зауважити, що бокси обладнані окремими «хатками» для поросят, де навіть є інфрачервоні лампи для створення додаткового тепла для малечі. Середня вага поросятка при народженні – 1,2 кілограма.

«Мами» та «дітки» утримуються разом близько 28 днів, а коли поросята досягають ваги 6 кілограмів, їх відлучають та переводять на ферму дорощування. Щоб поросята менше потерпали від цих змін, їх потрохи привчають до корму, у якому також є сухе молоко.

Всі корми компанія виготовляє самостійно на основі зерна з українських полів та найнеобхідніших вітамінів та мінералів. Для кожної групи тварин є свій особливий корм, наприклад, для свиноматок виготовляється корм, який покращує лактацію.

"Не можна годувати свиню, чим доведеться, – зазначає Том Аксельгаард, засновник ТзОВ «Ґудвеллі Україна». – Їжа має бути відбірна, свіжа, поживна і збалансована, з мінеральними добавками. На “Ґудвеллі” дотримуються правильних пропорцій у кормах, є всі інгредієнти, навіть якщо вони дорогі."

Ніяких антибіотиків чи гормонів росту на “Ґудвеллі” не використовують: у них уважно ставляться до свиней, створюють їм відповідний клімат, напувають лише очищеною водою, на фермах чисто, працює вентиляція. Тварини мають доглядачів високої кваліфікації.

Компанія використовує найкращі технології з можливого (ВАТ) і останні здобутки науки, особливо селекційної. Не секрет, що данський генетичний матеріал свиней продається в усі країни світу.

Для відгодівлі свиней компанія використовує комбікорм власного виробництва, а секрет швидкого набирання ваги тваринами в тому, що тут вирощують свиней високопродуктивних порід, які завезені з Данії. Продукція компанії продається по всій Україні, найбільше — на м’ясопереробні підприємства Львівської області.

КОРМ

Основними видами злаків, які вирощується, є пшениця, ріпак, ячмінь, кукурудза. Компанія використовує сучасні аграрні технології, такі як системи GPS, щоб слідкувати за обробленими полями. Це дозволяє зменшити використання неорганічних добрив і, як результат, мінімізувати вплив на довкілля.

Врожай, вирощений в компанії «Goodvalley», використовується для приготування корму, а зелена маса, вирощена на полях (кукурудзяний силос) відправляються на переробку в біогазових заводах.

У компанії є дільниця виробництва кормів потужністю 2000 т кормів на тиждень, які відповідають вимогам «Goodvalley». Процес змішування та якість кормів, які виробляються, проходять постійний внутрішній контроль.

Завдяки цьому, свині отримують поживний корм відповідно до різних стадій їхнього розвитку. Спеціалісти, які ретельно слідкують за кожним етапом виробництва, займаються формуванням рецептури кормів. Виробництво працює відповідно до стандарту GlobalG.A.P.

«ЗЕЛЕНИЙ ЦИКЛ»

Щоб обмежити вплив на екологію, компанія притримується та впроваджує унікальне, екостале аграрне виробництво. Сюди входить виготовлення корму зі свого врожаю, вирощування тварин, заготівля своєї м’ясної продукції та вироблення «зеленої» енергії та тепла з гноївки та органічних відходів на біогазових заводах. Таким чином, компанія працює на благо, а не на шкоду довкіллю.

Робота компанії «Goodvalley» заради кращого майбутнього зосереджена на подальшому розвитку та поширенні унікальної моделі відповідального виробництва продуктів харчування. Ключовим елементом цієї стратегії є генерування тепло- та електроенергії на біогазових заводах.

У «Goodvalley» біогаз виконує кілька функцій. Вони використовують теплову та електричну енергію для роботи ферм, а надлишок продається для використання в загальну мережу.

Крім того, зберігається ферментована біомаса в герметично закритих відстійниках, щоб потім нею удобрювати поля, на яких росте майбутній корм для тварин. Так відбувається сталий цикл.

Люся Грибик


12.11.2019 Люся Грибик 9260
Коментарі ()

20.08.2025

Гендиректорка ПрАТ «Сегежа Україна» передала синові активи підприємства за 184 мільйони гривень, обійшовши санкції та завдавши державі збитків. Що стоїть за цією схемою? Фіртка з'ясовувала деталі кримінального провадження та схему, яка, за версією слідства, допомогла обійти санкції проти російських акціонерів.

1788
15.08.2025
Вікторія Матіїв

Дружина полеглого захисника Богдана Микицей розповіла журналістці Фіртки, яким був її чоловік — удома, серед близьких та на фронті.   

1639
10.08.2025
Олександр Мізін

Схеми з державною землею в Івано-Франківській та Львівській областях викривають системні зловживання: розкрадання коштів на врожаю, рейдерство, незаконна приватизація.

1302
07.08.2025
Лука Головенський

Про історію блаженної Едігни нам вперше в інтерв’ю розповів отець Володимир Війтович, настоятель головного Храму УГКЦ в Мюнхені.

2572
06.08.2025

Фіртка зібрала офіційну статистику щодо внутрішньо переміщених осіб в Івано-Франківській області. За цими цифрами — реальні життя людей, зі своїми радощами та бідами, які прагнуть гідного майбутнього попри всі виклики.

6201
30.07.2025
Олег Головенський

Фіртка поспілкувалася з Олександром Красовицьким —письменником та видавцем, генеральним директором та власником харківського видавництва «Фоліо».   

5242 25

Східне християнство — найпоширеніша релігійна традиція в Україні. Православна церква України і Українська греко-католицька церква мають подібний устав і обряди, і вони глибоко вкорінені в українську культуру.  

93

Цього дня, рівно 148 років тому, 22 серпня 1877 року народився мій прапрадід Самійло Головенський. Він був козацького роду, заможним, володів 30-ма гектарами поля та млином. В радянські часи його назвали «куркулем».

567

Вмираючи, сер Ніколас Горацій Аспер марив пророцтвами Нострадамуса, вавилонським краєзнавством і курсами лондонської біржи, співав псалми і сури арабською, пророкував Антихриста (в його арабському варіанті – Джаджала) і спілкувався з астральними привидами давніх царів.

522

Існує такий народний вислів: «в церковному календарі кожен день свято» і це частково правда, а частково ні. Використання цього виразу звучить як висміювання релігійної традиції.

623
19.08.2025

Цьогоріч на Івано-Франківщині зафіксували зниження виробництва меду та скорочення кількості бджолосімей. Водночас споживчі ціни продовжують зростати.  

1869
15.08.2025

Час останнього прийому їжі може впливати на здоров’я не менше, ніж її склад.  

771
11.08.2025

На Прикарпатті аграрії вже зібрали третину врожаю зернових та зернобобових.  

604
19.08.2025

У Гошеві відбудеться молодіжна піша проща, присвячена молитві за Україну.  

586
14.08.2025

У селі Старуня 22 серпня 2025 року відбудеться урочисте освячення храмового комплексу Блаженного священномученика Симеона Лукача.  

1502
11.08.2025

Нічні чування відбудуться з 12 на 13 серпня в Погінському монастирі, що на Івано-Франківщині.  

920
06.08.2025

У день Преображення Господнього, 6 серпня, в івано-франківських храмах традиційно відбулося освячення плодів та кошиків із дарами врожаю.  

979
05.08.2025

Журналістка Фіртки поспілкувалася з учасниками івано-франківського гурту LaBlur, які розповіли, як зароджувався їхній колектив, чому музика — це їхній порятунок та як вони поєднують творчість із благодійністю.  

1027
23.08.2025

Лише в серпні поточного року українськими дронами були вражені, деякі по кілька разів, сім великих нафтопереробних підприємств Росії та інша інфраструктура. Загалом враженими виявилися підприємства, які забезпечують 14% ринку пального Росії. Частина підп

85
16.08.2025

Так виглядає, що Трамп принижений путіним. Трамп ризикнув, поставивши на кон хоч і не все, але багато. І програв. Перед самітом на Алясці він заявляв, що якщо не досягне за результатами особистої зустрічі припинення вогню в Україні, то буде незадоволеним. Припинення вогню він не отримав. Але після тригодинних переговорів заявив, що оцінка зустрічі — «десять з десяти».  

904
07.08.2025

Президент України Володимир Зеленський посів друге місце в рейтингу світових політиків за позитивним сприйняттям у США. Вище тільки Папа Лев ХІV.  

691
05.08.2025

Росія продовжує втрачати позиції на європейському газовому ринку, де домінувала з ще радянських часів.

762