Здатні забезпечити організм корисними речовинами ранньою весною: ТОП продуктів, які корисно їсти навесні

Кінець зими та початок весни – найбільш «дефіцитний» період року щодо надходження вітамінів до організму з їжею. У минулорічних овочах та фруктах вітамінів за зиму відчутно поменшало, а для нового врожаю ще не час. Проте навіть за таких умов є прості і доступні продукти, здатні забезпечити організм корисними речовинами ранньою весною.

Про це йдеться в матеріалі D.S, передає Фіртка.

Сьогодні на прилавках магазинів можна купити яскраві та свіжі фрукти і овочі протягом цілого року, включно тропічні й екзотичні. Проте чимало дослідників вважають, що вживання саме сезонної їжі, вирощеної у вашій місцевості, здатне забезпечити організм необхідними нутрієнтами в кожну пору року.

Літні фрукти, наприклад, містять багато рідини та убезпечують вас від втрати вологи, а ранні весняні овочі поповнюють організм вітамінами та мікроелементами для уникнення стану авітамінозу після зими.

Навесні насамперед слід надавати перевагу свіжій зелені та різнокольоровим овочам і фруктам. Існує навіть такий вираз: «З’їж веселку!». Бо ж усі речовини, які забарвлюють натуральні продукти, часто є потужними антиоксидантами, що можуть справитися з надміром вільних радикалів, які утворилися в тілі внаслідок процесів життєдіяльності і мають руйнівну дію на клітини.

Редис

Цей ранньовесняний продукт є чудовим детоксикантом, який прекрасно виводить токсини як із шлунково-кишкового тракту, так і з печінки. Цей продукт також є природним сечогінним засобом і допомагає лікувати захворювання сечовивідних шляхів і нирок. Також є дослідження, які визнають звичайний редис потужним засобом проти раку. На додаток від чудово зволожує шкіру та знижує температуру тіла.

Як їсти редис? Як правило, його тоненько нарізають та додають до салатів (наприклад, смачним і корисним є середземноморський салат із редисом, кіноа і травами), але також редис можна засмажити його чи вичавити з нього свіжий сік.

Ріпчаста цибуля

Цибуля містить велику кількість поліфенолів і особливо флавоноїдів, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань і зниженні окислювального стресу, який виснажує наш організм. У час сезонних застуд та загального зниження тонусу організму, що зазвичай буває після зими, цей продукт має бути у нашому раціоні щодня.

Крім того, цибуля є природними антигістамінним (протиалергічним) засобом, а також має потужні антибактеріальні та протигрибкові властивості.

Як їсти цибулю? Ви можете додати нарізану цибулю до салатів або обсмажити її з додаванням морської солі та отримати смачний карамелізований цибулевий гарнір. Також цибуля є ідеальною основою для весняних соусів і супів

Морква

Ми з дитинства знайомі з цим яскравим, до того ж, дуже смачним та корисним овочем. Цей продукт багатий на вітамін А та інші антиоксиданти, а тому чудово підходить для підтримки здоров’я волосся, шкіри та нігтів, покращення зору, для покращення зору, а також є науково визнаним борцем із онконедугами і вважається їжею, що запобігає старінню.

Як їсти моркву? Можна вживати сирою, вареною, запеченою, приготованою на парі – можна побавитися з різними способами подрібнення та нарізання моркви в будь-яку страву, від салату до сендвічів, а також додавати її у перші чи другі страви, для приготування пюре тощо. Оскільки морква містить жиророзчинний вітамін А, для його засвоєнні необхідно додати до страви жир (сметану або рослинну олію.

Рукола (а також інша листова зелень – шпинат, ромен і листовий салат)

Листкова зелень, без сумніву, є найкращою весняною їжею. Вона багата та вітаміни A і K, фолієву кислоту, а також хлорофіл, клітковину та інші корисні нутрієнти. Доведено, що регулярне вживання листової зелені допомагає зменшити запалення в організмі, а також зволожує і детоксикує організм.

Як їсти листову зелень? Нема нічого простішого – просто покладіть сиру зелень у миску з іншими овочами, горіхами чи насінням, додайте трохи бальзамічного оцту чи цитрусового соку з оливковою олією.

Столовий буряк

Деякі продукти дають нам чітке уявлення про те, яка частина принесе найбільше користі, і це стосується, насамперед, буряка. Насичений і соковитий колір цього коренеплода дає зрозуміти, що він чудово підходить для крові та кровообігу. Вживання буряка ефективно знижує кров’яний тиск, підвищує нашу витривалість і сприяє детоксикації – усе завдяки тому, що є унікальним джерелом фітонутрієнтів, зокрема, беталаїнів (найбільш поширеним представником беталаїнів є бетанін – пігмент, що зумовлює червоно-фіолетове забарвлення буряка).

Як їсти буряк? Є безліч варіантів. Ви можете вичавити з нього сік і додати до смузі, буряк можна засмажити або запекти як гарнір, натерти сирим, вареним чи запеченим, подати як окремий салат або поєднати з морквою, яблуком, листовою зеленню, сиром, горіхами, сухофруктами і, звісно, використовувати під час приготування борщу. Ранній буряк часто споживають із гичкою (ботвою).

Овочі і фрукти

Білоголова або фіолетова капуста, брюссельська капуста, цвітна капуста, селера, брокколі, артишок, цибуля-порей, пастернак, селера, ріпа – всі ці овочі також можна знайти і споживати навесні. Так само й яблука, грейпфрути, лимони, апельсини, гранати – все це доступне і в березні.

Невеликий лайфхак – купуючи овочі та фрукти, обирайте не великі супермаркети, а підіть краще на місцевий фермерський ринок. Там фрукти та овочі свіжіші, смачніші, ароматніші та дешевші.

Риба і морепродукти

І без цього не обійтися навесні, адже саме риба та морепродукти є джерелом цінних омега-3 жирних кислот. Тріска, палтус, мідії, лосось – ось ваш «березневий» вибір.

Якщо ви любитель морепродуктів, варто витратити деякий час на дослідження того, який перелік пропонує нам той чи інший сезон.

М’ясо

Саме навесні м’ясо часто буває найкращої якості. Підберіть собі цікаві рецепти м’ясних страв (наприклад, рулетики з телятини з яблуками) та вирушайте у м’ясний ряд.

Тож, як бачимо, навіть на початку весни земля рясна багатьма видами смачної та корисної їжі. Майже все, що росте у вашій місцевості, буде корисним – це залежить від вашого місця розташування, кліматичних умов, пори року. Тож вирушайте на закупи та насолоджуйтеся дарами природи.

Перед тим складіть список усього, що вам потрібно. Місцеві невеликі бренди можна знайти на фермерських ринках, а в супермаркетах є великий вибір продукції від світових виробників. Сьогодні не проблема замовити екологічно чисті продукти у місцевих фермерів із самовивозом чи навіть доставкою додому.

Весна – це час росту, відновлення, час очищення від важкої їжі та малорухливого стилю зими. Навесні наш організм хоче легкої та освіжаючої їжі. Тож все в ваших руках!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Їжа повинна бути здоровою підтримкою», — як харчуватися збалансовано та підготувати організм до зимового періоду

Не переїдати та тримати себе в тонусі: як харчуватись під час та після свят, щоб не нашкодити здоров’ю

“Антиядерна” дієта: що варто знати, щоб максимально захистити свій організм від радіації


26.04.2023 6785
Коментарі ()

11.12.2025
Павло Мінка

Національні парки Івано-Франківщини, де зберігаються праліси та унікальні види рослин і тварин, стикаються з системними загрозами: незаконними рубками на сотні мільйонів гривень, організованими схемами та обмеженим контролем через воєнний стан.  

741
07.12.2025
Вікторія Косович

Ректор «Івано-Франківської академії Івана Золотоустого» та священник Олег Каськів понад двадцять років поєднує духовне покликання з керівництвом освітою. Як сучасна молодь поєднує навчання, технології та духовність? Чи може церква залишатися авторитетом у світі соцмереж? І як війна змінює освіту та цінності студентів — читайте в інтерв'ю Фіртці.  

4399
04.12.2025
Вікторія Матіїв

Священник з Івано-Франківська Василь Савчин в інтерв'ю журналістці Фіртки розповів про духовний сенс зимових свят — від Святого Миколая до Стрітення — і пояснив, як традиції та сімейні звичаї допомагають відчути Божу любов.  

1548
01.12.2025
Дар'я Могитич

Офіційна статистика прокуратури за 2024–2025 роки — ексклюзив від Фіртки.  

10764
29.11.2025
Олег Головенський

У передріздвяному інтерв’ю Фіртці мер Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про особисте життя: родинні традиції, сімейний «осередок Марцінківих» в Отинії, друзів і вміння прощати недоброзичливців, а також поділився думками про культурне життя міста — літературу та театр.

3235
28.11.2025
Діана Струк

Як комунальний транспорт Івано-Франківська адаптує маршрути, долає нестачу водіїв, реагує на скарги пасажирів, забезпечує доступність та планує розвиток до 2030 року, журналістка Фіртки поспілкувалася з директором комунального підприємства «Електроавтотрансу» Віталієм Голутяком.  

3502

Він мав особливий голос, талант композитора. Був дотепним, креативним, наполегливим, небагатослівним, потужним і результативним. А ще – дуже цілісною людиною. Такі зараз, в епоху мерехкотіння уваги в потоці самовпевненого дрібного, у все більшому дефіциті…

9395

Завдяки кіноіндустрії з її різдвяними фільмами ми добре знаємо про особливості  святкування Різдва в трансатлантичному світі (США, Канада, Великобританія) та Європі. В Україні серцем цього свята є колядки та щедрівки.  

862

«Голлівуд» завжди або передбачає, або програмує нам майбутнє.

1115

Будь-яку подію, будь-яке явище, будь-який процес можна символічно описати за допомогою одного з трьох ритуалів – наречення імені, шлюбу або панахиди

879
11.12.2025

Святкові застілля часто спокушають нас великою кількістю смачних страв, але переїдання може зіпсувати як настрій, так і самопочуття.  

6272 4
07.12.2025

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м’ясо, рибу та молочні продукти. Натомість у раціоні залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.    

31875 1
04.12.2025

Попри чудові якості, важливо розуміти, що грейпфрут відіграє особливу роль у взаємодії з певними ліками.

11468
13.12.2025

На переконання отця, справжню підтримку дають віра, молитва, Слово Боже, одновірці та щирі друзі. Важливо й самим бути поруч із тими, хто горює — підтримати присутністю, словом та молитвою.

8081
06.12.2025

Сьогодні, 6 грудня, в Україні за новим церковним календарем відзначають День святого Миколая.

1143
04.12.2025

Церква критично ставиться до ворожіння та будь-яких чарів. Усі вони — тяжкий гріх.

7606 1
11.12.2025

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

38675 1
11.12.2025

Адміністрація президента США Дональда Трампа перевертає з ніг на голову звичну логіку американської зовнішньої політики — Європа шокована, але ще в очікуванні змін на кращі стосунки зі своїм стратегічним союзником.  

717
05.12.2025

Василь Вірастюк — народний депутат України IX скликання від Івано-Франківщини. За нього у 2021 році під час проміжних виборів у 87 окрузі проголосували понад 31,2% виборців.

4576
04.12.2025

Александр Стубб, президент та колишній прем’єр-міністр Фінляндії, дипломат та очільник світових структур з великим досвідом, розповів у Foreign Affairs про своє бачення майбутнього світу.

1116
01.12.2025

Вперше в історії Центральний банк Росії почав прямий розпродаж стратегічних запасів золота зі своїх резервів на внутрішньому ринку. Про це стверджує Служба зовнішньої розвідки України.

1467