Найкраще, щоб у раціоні переважала так звана «груба» їжа — продукти, багаті на клітковину. Йдеться про буряк, капусту, моркву, гриби, фрукти, овочі та зелень.
Про це в інтерв'ю Фіртці розповів доктор біологічних наук, професор Володимир Лущак.
«Зелень — це взагалі найцінніша річ у харчуванні. Варто додавати до раціону руколи, петрушки, кропу, зеленої цибулі та часнику», — каже професор.
За його словами, особливо корисними є хрестоцвіті рослини — різні види капусти, дайкон, редька, редиска.
«Цікаво, що корисними є навіть так звані “бур’яни” — бадилля буряка і моркви, які зазвичай просто викидають. Загалом українська традиційна кухня — доволі здорова. А ще краще, коли ці продукти вирощені самостійно, а не куплені в магазині», — зазначає Володимир Лущак.
Водночас він наголошує, що організму потрібні і білки, і жири, однак це вже окрема, ширша тема.
Натомість професор радить обмежити споживання білого хліба та цукру.
«Особливо шкідливими є солодкі напої, газовані води та швидка їжа. Ми спеціально досліджуємо це на мишах, і бачимо, що коли тварини споживають таку сучасну “людську” їжу, вони частіше хворіють і живуть менше», — пояснює науковець.
Окремо Володимир Лущак зупиняється на питанні води й наголошує: універсальної норми споживання не існує.
«Усе дуже індивідуально. Часто це навіть психологічний момент. Крім того, це пов’язано з поширенням цукрового діабету. Тому пити воду слід за відчуттям потреби.
Я не говорю про крайнощі, коли виникає зневоднення, адже це вже патологічний стан. Але варто розуміти: прокачуючи воду через організм, ми витрачаємо на це енергію. Організм втомлюється “перекачувати” воду — як через внутрішні процеси, так і через шкіру», — каже професор.
Професор додає, що в організмі існує водний баланс.
«Є вода, яку ми п’ємо, а є так звана метаболічна вода, яка утворюється під час окислення органічних речовин. Якщо організм отримує надлишок води — він її виведе. Якщо ж води бракує — почне використовувати її більш економно», — підсумовує Володимир Лущак.
Більше читайте в інтерв'ю: «Біохімія має передбачувальну силу»: професор Володимир Лущак про Джеймса Бонда і вільні радикали, біодобавки та мультивітаміни, COVID-19 та вплив війни на організм людини
Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!
Читайте також:
Часто розвиваються безсимптомно: івано-франківська гінекологиня про важливість обстеження інфекцій
Поширеність діабету збільшилася: яка захворюваність на Прикарпатті